Поверия за Нова година и Васильовден

Поверия за Нова година и Васильовден - Не се дават пари назаем, не се изхвърля...

Поверия за Нова година и Васильовден

На 31-ви декември домът трябва да е чист и подреден, за да започне годината „на чисто“ и да не носи със себе си миналогодишните проблеми.


Трапезата е необходимо да е богата, а ястията – разнообразни, за да бъде плодородна новата година и да има хляб за всички. Ако сте от почитателите на морските дарове, по-добре да се въздържате. На този празник блюдата с раци и омари не са препоръчителни, за да не върви годината назад.

Ако посрещате Нова година в чужбина, означава, че ви очакват пътешествия и през предстоящата.

Едно от празничните поверия гласи, че жените е добре да са облечени в най-новите си дрехи, за да запазят хубостта си и през новата година. Под облеклото пък да носят червено бельо – така ще им върви в любовта.

Народните поверия гласят, че ако на 31-ви декември има сняг, нивите ще са плодородни. Ако небето е ясно и звездите се виждат, ще има много плодове в градината. В новогодишната нощ в джобовете на дрехите ви трябва да дрънкат монети, за да сте здрави.

На Нова година и на Васильовден не се дават пари назаем, за да не излезе богатството от дома. На 1-ви януари не се изхвърля боклукът, за да не „избяга“ късметът.

Източник: Радио 1