Днес е Международният ден на киното

На днешната ден през 1895 г. в парижкото Гран-кафе се е състояла първата публична демонстрация на "движещи се фотографии", с помощта на кинематографа, изобретен от братята Антоан и Луи Люмиер.

Днес е Международният ден на киното

Кинематографът  е многофункционална кинокамера, която служи и като апарат за прожекции, и за проявяване. Има спорове относно авторството на кинематографа. Твърди се, че апаратът е изобретен и патентован като "Cinématographe Léon Bouly" от френския изобретател Леон Були на 12 февруари 1892 г. Були обаче няма достатъчно средства, за да плати за регистрацията си за следващата година и патентът е откупен от Братя Люмиер.


Пред 35 зрители братята Люмиер прожектират „Пристигането на един влак". "Ужас! Ще ни смачка! "- са първите възгласи на малцината зрители на киното, когато видели движещия се срещу тях влак. Първата кинопрожекция имала толкова незначителен успех, че малцина били оптимистите, които вярвали в бъдещето на това изкуство. Първият ден били продадени едва 35 билета. Но само седмица по-късно 2 500 души се блъскали, за да видят новото изобретение.

През 1907 година братята заснемат първия си цветен филм.