Отчаяни съпруги: Заплаха "без секс" спря военен конфликт

Жителки на село от филипинския остров Минданао в южната част на архипелага успяха да спрат сериозен военен конфликт, след като заплашиха съпрузите си с отказ от секс, ако продължат да воюват, съобщават от ООН.

Отчаяни съпруги: Заплаха "без секс" спря военен конфликт
Идеята осенила Хасне Кантаду, която заедно със свои приятелки създала шивашки цех в село Дадо. Проблемът бил, че ушитите им дрехи не могли да стигнат до другите села, защото пътищата били блокирани заради конфликт между местни враждуващи групировки.
 
Тогава Кантаду обявила секс стачка - отишла при мъжа си и му казала, че го остава на секс пости, ако ръководената от него групировка не спре враждата. Съпругът й я изслушал, а после отишъл при другарите си по оръжие да сподели задаващата се сексуална заплаха.
 
След това посетил и вражеския лагер, където прокламирал, че конфликтът носи щети не само на местната икономика, но и заплашва целостта на брака, пък и най-елементарните човешки радости. Съселянките на Кантаду приложили същия подход към своите съпрузи и скоро мъжете заровили томахавките, а животът в селото влязъл в правия път.
 
Припомняме, че конфликтът на остров Минданао датира от 70-те години. Там действат сепаратистките групировки Фронт за национално освобождение на моро и Ислямски фронт за освобождение на моро, които искат да се отцепят от Филипините, но наред с това враждуват и помежду си.