Седмокласници от СУ „Димитър Талев“ обмислят своя избор на профил или професия

Продължават дейноститe на Център за личностно развитие, функциониращ в СУ „Димитър Талев“ с учениците от седмите класове в училището.

Седмокласници от СУ „Димитър Талев“ обмислят своя избор на профил или професия



През последните две седмици бяха организирани дискусии, свързани с техния предстоящия избор на профил или професия в края на учебната година. „Познавам ли професията, която избирам?“ – беше тематичният филм, презентиран пред тях в началото на дейностите.


Седмокласниците бяха запознати с основните групи професионални дейности, с които се налага да работи човек – техника, природа, образи, знаци или с други хора и обсъдиха професиите, които представляват съответната група.

Възпитаниците на училището споделиха, до колко познават професията, която биха избрали, какви знания и подготовка са необходими за нейното упражняване.


В хода на дискусиите стана ясно, че да познаваш същността на професията, означава още и да познаваш условията на труда, работната среда и атмосфера, статуса на професията, до колко тя е перспективна. Направи се обобщението, че когато човек избира професия, трабва да гледа дългосрочно – какви знания и професионални умения ще се търсят след 10 години.

В края на дискусиите седмокласните се разделиха с убеждението, че само когато човек избере професия, която харесва, ще се чувства удовлетворен и истински щастлив.