Борисов спира добива на шистов газ, ако има екориск

При евентуална екологична катастрофа щетите за държавата и хората не биха могли да се съизмерват с печалбата от разрешаването дори само на проучвателни работи в района, е казал премиерът Бойко Борисов на среща с граждани, които поискаха спиране на проучванията и добив на шистов газ в Добруджа.

Борисов спира добива на шистов газ, ако има екориск
След като гражданите запознаха премиера Борисов с рисковете от начина на проучване и добиване на шистов газ на територията на страната, той обеща да проучи сериозно проблема, съобщиха участници в срещата в МС, на която присъстваха екоминистър Нона Караджова и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Премиерът обещал лично да се заеме с проучването на проблема и се зарекъл, че няма да допусне добив на шистов газ, ако има опасност за околната среда.

При евентуална екологична катастрофа щетите за държавата и хората не биха могли да се съизмерват с печалбата от разрешаването дори само на проучвателни работи в района, е било мнението на Бойко Борисов.

Премиерът изказал своята загриженост за сериозността на проблемите, които биха възникнали при евентуални аварии в този важен за водоснабдяването регион, особено предвид факта, че там и в момента съществуват проблеми с водата, съобщават инициаторите, които досега организираха няколко граждански протеста пред МС и пред икономическото министерство с призива "Шистов газ - не у нас!"

За поемането на ангажименти от негова страна съобщиха еколози и участници в срещата, организирали се в групи във Фейсбук срещу добива на шистов газ.

Притеснените за водата, почвата и храната ни хора информирали Борисов не само за опасностите за природата, но и за практиката по света, където използването на технологията с хидравличен удар за проучване и добив на шистов газ е забранена със закон или е наложена временна забрана. Участниците в срещата му връчиха протестната си декларация и исканията, сред които да спрат проучванията за шистов газ на американската компания "Шеврон".