Почитаме св. Мина - покровител на семейството

На 11 ноември православната църква почита Свети великомъченик Мина - воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите.

Почитаме св. Мина - покровител на семейството

Свети Мина закриля и жените и затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.


На днешния ден, на който се почитат и светците Виктор и Викентий, празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.

Свети Мина бил войник в Египет по времето, когато в Рим царували Диоклетиан и Максимиан. Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Те били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Воден от силната си вяра, Мина оставил воинското си звание и се оттеглил в пустинята, където се отдал на пост и молитва, смятайки, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

Минало време, но зрелищен идолски празник в главния град на Котуанската област, където се били събрали много езичници, накарал Мина да остави планината и да слезе на сборището, за да заяви пред всички ревността си по християнския Бог. Като чул думите му, князът заповядал да отведат бъдещия светец в тъмница. Тъй като Мина отказал да сведе глава пред идолите, той бил подложен на многобройни мъчения, които обаче преминал, осланяйки се неизменно на Христа. Безсилен пред неговата непреклонност, князът заповядал Мина да бъде посечен с меч, а тялото му да бъде изгорено пред целия народ.