Кошерите се зазимяват до края на месеца

Една от основните грижи на пчеларя през октомври е да направи последното есенно третиране на пчелните семейства срещу пчелната въшка (браулоза) и вароатозата.

Кошерите се зазимяват до края на месеца

След полагане на необходимите грижи за развитие и запасяване на семействата, през октомври пчеларят трябва да ги зазими, но не по-късно от края на месеца, напомнят от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Пчелните семейства трябва да се зазимяват с млади майки от добър произход, които да заменят дефектните и стари майки.



Количеството и качеството на храната са най-важни за благополучното презимуване на пчелните семейства. В кошерите „Дадан-блат” и „Лежак” трябва да се остави най-малко 14-18 кг мед, казват още експертите. Точното количество се определя според силата на семейството и характера на зимата в района, като всяка пита не бива да съдържа по-малко от 1,5-2 кг мед. Медът за зимната храна трябва да бъде нектарен, течен и предимно запечатан. На 1-2 пити трябва да има цветен прашец, който се поставя към по-топлата вътрешна страна, като най-добре е този прашец да бъде залят с мед и запечатан от пчелите.

Много важно е на входа на кошерите да поставите предпазители против мишки. Добре е да огледате кошерите да не текат. През зимния сезон дървените къщички трябва да са обърнати с входовете на юг или югоизток, за да са запазени от нахлуването на студените северни ветрове и да се огряват по-добре от обедното слънце, като по този начин пчелите се подтикват към по-редовно облитане, напомнят от НССЗ.

Пчелинът се огражда и се осигурява спокойно зимуване на пчелните семейства.