Представят романа „Мошеник ООД“ на виртуална среща в Дом-паметника „Йордан Йовков“ тази вечер

Днес, в Деня на музиката и поезита, в Дом-паметника „Йордан Йовков“ ще се състои виртуална среща - разговор с румънския писател Корнелиу Балан.

Представят романа „Мошеник ООД“ на виртуална среща в Дом-паметника „Йордан Йовков“ тази вечер

Повод за тази нетрадиционна сраща е дебютната книга на автора – романът „Мощеник ООД“, който му носи престижна френска награда за литература.


К. Г. Балан е роден през 1972 г. в Букурещ, Румъния. Дипломиран инженер от Университета по архитектура в Букурещ, получава диплома за магистър по Инженерна механика от Университета в Отава, Канада през 2004 г. Публикува сатирични статии в различни вестници на румънската диаспора в Канада – страна, в която имигрира веднага след завършване на факултета. „Мошеник ЕООД“ е първият му роман. Като свои любими автори посочва Марио Варгас Льоса, Орхан Памук, Кафка и Булгаков.

„Мошеник ЕООД“ е публикуван през 2013 г. от издателство „Хуманитас“, след като печели наградата на „УниКредит Цирияк Банк“, Румъния за най-добър роман на годината. Романът излиза за първи път на български език в превод на Христо Боев, със съдействието на издателство „Изида“ (Сф.) и програма „Творческа Европа“.

Както други съвременни румънски романи и романът на К. Г. Балан разглежда периода на детството в Румъния, последвалата имиграция в Западна Европа и после в Канада - живота на румънец, роден през 70-те на миналия век. От представените на българския читател романи от северната ни съседка, „Мошеник ЕООД“ се родее, от тази гледна точка, с „Дефект“ на Ф. Иримия в частта, засягаща имиграцията, и с „Когато светът беше невинен“ на Й. Първулеску, по отношение на реконструирането на детството в комунистическа Румъния.

Запознайте се с Марчел Зису, природно интелигентен, умен и комбинативен млад мъж, който търси начин да преуспее в годините на залеза на комунизма и изгрева на демокрацията на Балканите. След като родителите му загиват в жестока катастрофа, на него му се налага да се справя сам с живота. По-късно той заминава на Запад, където бързо се вписва в обстановката и намира всевъзможни начини за печелене на пари чрез мошеничества и далавери – мами в казина, продава крадени коли, прави банкови измами. Намира си и двама достойни партньори, а мошеническите му удари стават все по-амбициозни…

Написан невероятно четивно, свежо и с чувство за хумор, „Мошеник ЕООД“ е един от най-силните романи в съвременната румънска литература. В сюжета му българският читател може да припознае много неща и от собственото си битие. Този забележителен многопластов дебютен роман ще представлява интерес за всички, които имат спомен от социалистическа Румъния, която напомня силно на България по същото време, но и за онези, които нямат такъв и желаят да научат как настоящето се оглежда в миналото. Книгата ще е любопитна и за читателите, които могат да оценят един романизиран икономически, исторически и философски анализ на социализма и капитализма. Не на последно място, с естественото свободно повествование на разказвача, търсещ себе си, като човек живял и в двете системи, както и в двете държави представлява възможен живот-равносметка, който си струва много да бъде разказан и прочетен.

Виртуалната премиера на книгата "Мошеник ООД" ще се състои на 1 октомври, от 18 часа в Дом-паметника "Йордан Йовков" в Добрич.