Лиляна Павлова е новият министър на регионалното развитие

Новият министър на регионалното развитие и благоустройството е Лиляна Павлова, досегашен зам.-министър. Някой пък от зам.-министрите на правосъдието ще замества Маргарита Попова, докато тя е в отпуска, обяви премиерът Бойко Борисов.

Лиляна Павлова е новият министър на регионалното развитие
Новият министър на регионалното развитие и благоустройството е Лиляна Павлова, заместник досега на Росен Плевнелиев, който депозира оставката си заради номинирането му за кандидат-президент. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на Министерския съвет. Борисов подчерта, че тя има авторитет в Брюксел и е много добре подготвена за поста.

 "Лили Павлова е човек с много добра репутация в Брюксел и в досегашната работа. В тези две години тя работеше пряко с мен по всички проекти и по оперативните програми", заяви при представянето й премиерът.

Борисов призна, че много се е забавлявал с предположенията по медиите за наследника на Плевнелиев. Той даде да се разбере, че няма как някой да му диктува решения, които взима сам.

Премиерът съобщил на Павлова, че ще стане министър още в понеделник, след като разговарял за нея с министър Плевнелиев.

"С Плевнелиев говорихме надълго и нашироко за това как да се продължи работата в регионалното министерство без да забуксува. Проведох доста срещи с колеги от ЕК. Поинтересувах се къде, как и кой най-добре работи, и затова още завчера говорих с Лили Павлова и й казах, че тя ще бъде министър".

С тези думи Борисов даде да се разбере, че и в Брюксел са помогнали за кадровото му решение.Той поставил задачата пред бъдещата министърка да даде 7-8 имена - предложения за нейн наследник и зам.-министър.

Очаква се в най-кратък срок премиерът да внесе предложението за персоналната промяна в кабинета за одобрение от парламента.

В отговор на въпороса защо и Маргарита Попова не подава оставка, а излиза в отпуска, министър-председателят каза, че има още да върши много работа: "Министърът на правосъдието Маргарита Попова, която е номинира за вицепрезидент, излиза в отпуск, защото има да си довърши още няколко ангажимента, каза премиерът.

Докато Попова е в отпуск, ролята й ще изпълнява някой от настоящите й заместници, обясни Борисов.

Новата министърка нямаше възможност да говори за себе си, но за сметка на това се прояви още на старта в делови и професионален план.

В отговор на въпроса за апликационните форми на магистрала "Струма" Павлова каза, че ЕК не ни е поставял срокове, от нас зависи колко бързо ще си свършим работата: "Сроковете са в наши ръце.", каза тя.  По думите й до края на този месец ще подадем апликационната форма на "Струма". Колкото по-бързо дадем апликационните форми, толкова по-бързо ще бъдат одобрени евросредствата, подчерта Павлова.

Лиляна Павлова е родена на 6 декември 1977 г., доктор по икономика, магистър по публична администрация и евроинтеграция. До зам.министерския пост в регионалното министерство оглавяваше отдел "Национален фонд" в Министерство на финансите.

На представянето й в Министерския съвет присъстваха довчерашният й шеф Росен Плевнелиев, както и вицепремиерът Симеон Дянков.