Добрич отбеляза 95 години от Добричката епопея

С панахида, минута мълчание в памет на загиналите в битката за Добрич през 1916 година и поднасяне на венци и цветя на Кръст - паметника на загиналите в Добричката епопея, в Добрич бяха отбелязани 95 години от победата в ожесточените боеве за отбраната на нашия град през Първата световна война.

Добрич отбеляза 95 години от Добричката епопея

Общоградското поклонение се проведе на Кръст - паметника на загиналите в Добричката епопея през1916 г. Присъстваха областният управител Желязко Желязков, неговият заместник Тодор Георгиев, кметът на Община Добрич Детелина Николова и зам. кметът Иван Колев, комодор Румен Николов - зам. командир на Военноморските сили, представители на политически партии и граждани. Участие взеха и представителни части на Военноморските сили.



 

Отец Стоян Димов отслужи панахида. След нея присъстващите запазиха минута мълчание в памет на загиналите в в тридневните боеве за отбраната на Добрич от 5 до 7 септември 1916 г. На Кръст - паметника на загиналите в Добричката епопея бяха положени венци и цветя от официалните гости и граждани.

 

По-рано днес цветя бяха поднесени от родолюбиви добричлии и на паметните плочи на ген. Иван Колев и ген. Тодор Кантарджиев.

 

След общоградското поклонение бе даден старт на колоездачен и автопоход  „По пътя на Първа конна дивизия под командването на ген. Иван Колев” в чест на 95 години от Добричката епопея от 1916 г. Организатори на състезанието са Община град Добрич, Колоездачен клуб "Добрич – 1905" и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Добрич.  

 

Официалните гости на поклонениетоОфициалните гости на поклонението 

 

Много патриоти от Добрич отбелязаха годишнинатаМного патриоти от Добрич отбелязаха годишнината 

 

Кметът на Добрич Детелина НиколоваКметът на Добрич Детелина Николова 

 

Колоездачите от Добрич се отправиха по стъпкитя на ген. Колев и неговата конницаКолоездачите от Добрич се отправиха по стъпките на Ген. Колев и неговата конница