На следващата сесия ще решават дали в Добрич ще има референдум относно шистовия газ

Референдум ще има, категорични са всички партии и коалиции, представени в общинския съвет в Добрич. Окончателното решение обаче ще се вземе на редовната сесия на местния парламент на 20 септември. Причината е, че по закон всички постоянни комисия към общинския съвет трябва да се произнесат преди насрочването на референдум.

На следващата сесия ще решават дали в Добрич ще има референдум относно шистовия газ

Извънредно заседание на Общински съвет - Добрич се проведе днес.


 

То бе свикано по инициатива на 15 съветници от всички партии.

 

Те предложиха провеждането на местен референдум по реда на Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който да се проведе на 23 октомври 2011 г., когато са изборите за Президент, кметове и общински съветници.

 

На него жителите на град Добрич с право на глас да отговорят на въпроса "Съгласни ли сте да бъдат извършвани проучвания и добив на шистов газ на територията на Община Добрич", се казва в предложението, дискутирано днес от общинския съвет.

 

Нека ние, гражданите, да определим приоритетите на Добруджа, дали да остане житницата на България или тук да се добива шистов газ, призова Александрина Панайотова - председател на инициативен комитет "Добрич против шистовия газ", която получи правото да се изкаже в началото на сесията.

 

Близо 2 часа продължиха дебатите, които бяха доста разгорещени и в които се включиха голяма част от съветниците.

 

Предложението на инициаторите на днешната сесия не бе прието.

 

Общинският съвет одобри предложението на правната комисия - да се даде време на всички постоянни комисии и кмета да изразят позицията си, както изисква законът за свикване на референдум и същата докладна да се гласува на редовното заседание на Общински съвет - Добрич на 20-и този месец. 

 

Тъй като референдумът трябва да се проведе между 45 и 60 дни след насрочването му, това означава, че той няма да бъде в деня на изборите.

 

Очаква се на редовната сесия референдум да бъде насрочен. Около това се обединиха всички съветници днес. Групата на общинските съветници на ГЕРБ, която има мнозинство от над 50% в местния парламент, също категорично декларира, че е за провеждането на такъв.

 

Освен предложението на правната комисия се прие и това на общинския съветник от ВМРО Йордан Йорданов - добив и проучване на шистов газ на територията на Община Добрич да става винаги само след провеждането на местен референдум. Съветниците обаче нe одобриха втората част от предложението му - всяка година в бюджета да има заложени средства за местни референдуми.

 

Не бе прието и предложението на Атанас Атанасов от Атака по примера на други общини и Добрич да наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ.

 

Няма никакъв шанс в град Добрич да има сондажи, заяви кметът на общината Детелина Николова. Тя допълни, че все още държавата няма подписан договор с Шеврон. Публичното обсъждане на темата за шистовия газ трябва да се проведе извън изборната кампания, смята Николова, която изрази мнения, че референдумът трябва да е след вота.

 

Залата на общинския съвет днес бе пълна с граждани, загрижени за бъдещето на България, Добруджа и Добрич и здравето на хората, дошли да видят какво ще решат общинските съветници.

 

Едни демонстрираха на сесията си позицията си срещу шистовия газ с плакати ...Едни демонстрираха на сесията позицията си срещу шистовия газ с плакати ... 

 

... други пък - така.... други пък - така.