Бащата на кмета на Кранево уби с винкел съсед

Убийството е извършено на 8 юли в местността Добрева чешма край Варна. 91-годишният Петко – баща на дългогодишния кмет на Кранево Румен Николов, умъртвява с удар 56-годишния си съсед Любен.

Бащата на кмета на Кранево уби с винкел съсед

91-годишен мъж от вилна зона край Варна е обвинен за убийството на 56-годишен съсед. Тялото на жертвата е разчленено, натъпкано в чувал и укрито в гора на километри от местопрестъплението, пише 168 часа. 
Помагачите на извършителя в прикриването на улики няма да бъдат съдени, тъй като са близки роднини на убиеца. Самият той е с тежка неврологична диагноза, съпътствана и със загуба на паметта, което също може да го направи наказателно неотговорен.

Убийството е извършено на 8 юли в местността Добрева чешма край Варна. 91-годишният Петко – баща на дългогодишния кмет на Кранево Румен Николов, е умъртвявил с удар 56-годишния си съсед Любен. Според държавното обвинение мотивът е свързан със системен тормоз, който по-младият мъж оказвал над по-възрастния. Смъртта е причинена от удар с винкел в главата на жертвата.

Посмъртно тялото е разрязано, натъпкано в черен чувал и транспортирано до гората край добричкото село Генерал Кантарджиево, където е заровено.

56-годишният Любен живеел с майка си в семейния апартамент във Варна. Лятото той отивал на вилата в Добрева чешма. Къщата е порутена, с рушащ се покрив, обрасла в храсталаци и бурени. Пред портата има паркирана кола, вдигната "на трупчета". Тясна пътека между двуметровите саморасляци зад изкъртеното платно на портата води към двуетажна постройка, която трудно може да бъде определена като обитаема. Според 91-годишния Петко Любен го "тормозил и крадял".

Само една телена ограда деляла къщата на убиеца Петко от тази на Любен.

Самият старец е с доста тежки диагнози. През миналото лято той е преживял инсулт, който го направил трудноподвижен. Съседи разказват, че едва си носел бастуна, имал катетър и страдал от тежко неврологично заболяване, което поразява и мозъка, а това го карало да забравя кой е, къде е и защо.

Преди години Петко бил шеф във военно поделение. Той има двама сина. Единият е кметът на Кранево – три мандата – Румен Николов. Вторият бил строителен предприемач. Живеел във Варна.

Малко преди убийството Любен влязъл в двора на съседа си и започнал да крещи заплахи. "Реших, че този път или аз, или – той!", признал пред разследващите дядото. Той успокоил комшията и го поканил на седне. След това взел винкел и го ударил по главата. Ударът убил на място Любен.

Дядото позвънил на най-близкия си роднина и му казал какво се е случило. Пристигналите на място помощници нарязали трупа, напълнили черни чували с него и го откарали на 15-ина километра, в гората на аксаковското село Генерал Кантарджиево. Там позаровили чувалите и се прибрали. Минало време, докато майката на жертвата се усъмнила, че се е случило нещо нередно. Любен живеел през лятото на вилата, често скитал и не се обаждал с дни.

Жертвата на тежкото престъпление е установена по безспорни белези, които имал по тялото си, въпреки че единият му крак и едната му ръка липсвали. Той имал специфична татуировка на намерената ръка и белег на главата.

Варненският окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура във Варна на 91-годишния Петко да се определи мярка за процесуална принуда "домашен арест". Причината за това – епикриза, в която са изброени заболяванията, които "не позволяват на дееца да търпи задържане в ареста". Сред тях са тежко неврологично заболяване, което поразява мозъка и причинява забравяне, както и неосъзнаване на действия от страна на болния. В резултат и на преживян мозъчен удар през миналото лято Петко едва се придвижвал, не можел да удовлетвори физиологичните си нужди.

Все още не е ясно дали във времето няма да се окаже, че той не носи наказателна отговорност, тъй като в момента на убийството е бил в криза и не е осъзнавал какво прави и какви ще са последствията от него.