Почетният консул на Италия във Варна откри изложба на трима творци в „Двореца” в Балчик

Почетният консул на Италия във Варна Н. Пр. Антонио Таркуинио официално откри изложба с творби на трима италиански автори в Каменната зала на ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик.

Почетният консул на Италия във Варна откри изложба на трима творци в „Двореца” в Балчик



С тази експозиция беше поставено началото на Седмицата на италианската култура, която се провежда за трети пореден път в културния център. 

„Италия е в сърцето на кралица Мария. Любовта й е любов на „Двореца” и любов на нашата организация и затова ние приветстваме красивите стилове, които са съчетани в този комплекс, защото както знаете той е в три стила – старобългарски, италиански и арабски”, каза в приветственото си слово  директорът на държавния културен институт Жени Михайлова.


Представените автори тази година са Алесандро Киарапа, Антонио Бертолини и Алфонсо Бавузи. Гостите на културния център ще имат възможността да се докоснат и до творчеството на италианските художници до края на следващата седмица. 


„В Италия има много хора, които творят и развихрят въображението си в облаците. Тази година ще представим творбите на един много млад художник  - Алесандро Киарапа. Интересното при някои от неговите картини е, че при заснемане с негатив, цветовете се променят, червеното преминава в зелено и обратно, а черното и бялото се сменят помежду си. След това имаме картините на Алфонсо Бавузи, който той рисува в един сюреалистичен стил, а от другата страна ще видите отново изложени картините на Антонио Бертолини, които се характеризират с това, че са равнинни, но когато се наблюдават от разстояние изглеждат триизмерни”, заяви Н. ПР. Антонио Таркуинио.


Освен красивите творби в Каменната зала са представени книгата с илюстрации на Джани Родари „Пинокио”, която е издадена на български език от италиански издател, футболната фланелка на Италия, както и книга, посветена на великия изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса Леонардо да Винчи. „Тази годна се навършват 500 години от неговата смърт и по този повод посланика на Италия провежда в България чествания на тази годишнина. В тази връзка донесох една много голяма и красива книга, с която зрителите могат да разберат как се чете скрипта на Леонардо да Винчи, той рисува в правилна посока, но когато пише го прави наобратно, така че книгите му трябва да се обърнат и да се сложи огледало, за да бъдат прочетени”, сподели почетният консул. 


Седмицата на италианската култура продължава с музиката на Италия. На 20 август, от 21 часа известни оперни певци ще изпълнят различни арии и оперети от италиански автори на открита сцена в ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик.