В зоопарка в Добрич се грижат за ранени птици с надеждата да им помогнат да излетят на юг

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич се грижат за ранени птици с надеждата да им помогнат наесен да излетят на юг, съобщи на БТА за спасителната акция директорът на зоопарка Християн Христов.

В зоопарка в Добрич се грижат за ранени птици с надеждата да им помогнат да излетят на юг

Шест щъркела, пострадали от токов удар, са сред пациентите на ветеринарната клиника в зоологическата градина. Птиците, за които са подали сигнали от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, и граждани, са получили обгаряния и парализи. Единият щъркел вече се е възстановил и е излетял. Пострадалите птици обитават езерото в зоопарка и се надяваме да могат да се присъединят към щъркеловите ята в есенния прелет, каза директорът на центъра.



Сред новите обитатели в зоологическата градина са и няколко малки гларуса, излетели от родителското гнездо, но все още неукрепнали и вероятно са паднали от покривите на високи блокове. Птиците са с ампутирани криле, но за тях това е втори живот - иначе биха станали храна на котките, и ще останат в зоопарка, добави Християн Христов.

Езерото в зоологическата градина, което се простира на площ от 1200 квадратни метра, е дом и на пеликани, мускусна патица и други видове птици. Зоопаркът в Добрич е изграден по българо-швейцарски проект като животните обитават среда, близка до естествената.

Източник: БТА