Жителите на най-големите села в Тошевско излязоха на протест срещу ВиК

Жителите на двете най-големи села в община Ген. Тошево излязоха на протест срещу водния режим, който им налага ВиК – Добрич.

Жителите на най-големите села в Тошевско излязоха на протест срещу ВиК
Стотици хора пресичаха пешеходната пътека в село Кардам, като така блокираха за кратко главния път, водещ към границата с Румъния. Над 2000 души живеят в селата Кардам, Спасово и Вичево. От края на миналата година те са подложени на системна липса на вода.

"Ужасно трудно е най-вече, когато сутрин станеш, трябва да си измиеш детето, да го приготвиш. Вечер като се прибереш, особено хората, които се прибират от работа вечер са на воден режим тук", сподели младата майка от Кардам Димитричка Георгиева.

Хората споделят, че от водното дружество изключват помпите във върховите часове, за да пестят енергия.

"Тя идва водата някъде към 10 и половина вечерта до сутринта и вече 7 и половина, най-късно 8 е приключило и това е за цял ден, каза Недка Георгиева, която също е жител на селото

Така е и в съседните села.

"Хората се прибират от нивата – няма вода. Няма с какво да се изкъпят, няма с какво да си напоят животните. Това е всеки ден без пропуск. Ако има авария в даден ден, значи целия ден вода няма", разказа Димитричка Иванова от с. Спасово.

"Ето сега имаме директива да колим прасетата от задния двор – като няма вода, как ще си заколиш прасето?", попита кметът на Кардам Георги Събев. Той споделя, че и без друго е трудно да задържиш младите хора на село. Не може да обясни ситуацията и на над 30 семейства чужденци, заселени тук.


Преди месец от ВиК – Добрич са обещали подмяна на водопроводната мрежа в Кардам. Днес протестиращите им дадоха още месец отсрочка, след което ще преминат към гражданско неподчинение. В регионалното министерство ще бъде внесена подписка, а в съда – колективен иск срещу водното дружество.