Българка и французойка представят съвместна изложба, посветена на пробуждането на природата, в „Двореца” в Балчик

Съвместната изложба – живопис, рисунки и гоблени на Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова „Пробуждането на природата“, беше официално открита днес в каменната зала на ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик.

Българка и французойка представят съвместна изложба, посветена на пробуждането на природата, в „Двореца” в Балчик



Жителите и гостите на Белия град ще имат възможността да разгледат платната, обагрени в ярки цветове, до 24 юли. 

„Много съм щастлива, че правим вече четвърта изложба с Ан Христофоров, с която много неща ни свързват, въпреки че работите ни са напълно различни. Аз мисля, че има някаква връзка в отношението ни към пресъздаването на реалността и най-вече общото между нас е едно положително емоционално състояние в работата, общуването и контакта с публиката”, сподели Елена Панайотова. „Тук сме показали малко повече от 20 творби всяка, представили сме разнообразни техники”, допълни тя. 


Талантливата художничка представя няколко серии от свои рисунки с туш, пресъздаващи посоките й на търсене в последните години.


Ан дьо Колбер -Христофоров представя живописни творби, нарисувани с маслени бои, акварел и три съвсем нови гоблена, изтъкани по нейни работи.  „Вдъхновението ми идва от реалните гледки, но не прилича на нищо. Понякога сънувам нещо, ставам и го пресъздавам на платното.  Аз не сядам пред някоя красива природна гледка да рисувам, нямам тефтери където да скицирам, аз си сядам и започвам да творя, без да знам какво ще излезе”, сподели тя.  




Ан дьо Колбер-Христофоров (р. 1936 г., Франция) е художничка, която вижда света по магически начин и го претворява с ярки цветове през сърцето си, преоткривайки и интерпретирайки много културни традиции. Правила е много изложби по целия свят, но голямата й любов остава природата и най-вече хората на България. В нейните картини бликат впечатленията от отворените й сетива за светлината, колорита, директните преживявания с хората, споделени емоции, празници и ритуали. Въздействието на работите й е директно и непринудено, заредено с положителна енергия.

Елена Панайотова е родена през 1964 г. в София. Завършва Художествена академия, специалност живопис в класа на проф. Д. Добрев през 1989 г. Има 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Македония, Франция и други страни, както и многобройни участия в групови изложби и проекти. Нейните интереси са в областта на рисунката, обекта, инсталацията, живописта, фотографията. В настоящата изложба Елена представя две серии от рисунки с цветни тушове, едната вдъхновена от стари географски карти, и другата – от света и формите на растенията, детайли от листа и плодове, които имат понякога причудливи форми, но винаги ни убеждават в съвършенството на природата и красотата на обикновените неща, която често не забелязваме.