146 собственици на кучета в Добрич са заплатили задължителната такса за домашния си любимец

3 790 лева са постъпилите данъци от таксата за притежание на куче

146 собственици на кучета в Добрич са заплатили задължителната такса за домашния си любимец

Това съобщи секретарят на Община Добрич Ася Кръчмарова, след направено запитване. Сумата от 3 790 лева е събрана от 146 собственици за 157 кучета, а средствата са от постъпленията за тази и предходната година.



Ася Кръчмарова призова гражданите да регистрират своите кучета в Дирекция “Местни данъци и такси” в Община Добрич.

Годишната такса е 20 лева, а за породите питбул и бултериер тя е в размер на 100 лева.

Освободени от такса са кастрираните кучета, водачите на инвалиди, служебните кучета в организациите на бюджетна издръжка, при използване за опитни цели, както и от Българския червен кръст. Освен това при поставяне на микрочип, домашният любимец е освободен от таксата за първата година от регистрирането му при ветеринарния лекар.

Ася Кръчмарова уточни, че приходите от събраните такси постъпват в общинския бюджет и се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.

Както Добрич Онлайн писа по-рано днес, започват съвместни проверки на Общинската полиция и екоинспектори. Те ще се извършват периодично и ще бъдат във връзка с изпълнението на Наредбата за отглеждане на кучета, овладяване популацията на безстопанствени животни на територията на Община град Добрич и организация на работата и условия на отглеждане на кучета в Общински приют за безстопанствени животни.

50 лева глоба, ако не почистим след кучето си в Добрич

Секретарят на Община Добрич коментира, че проверките са във връзка със зачестилите сигнали от страна на граждани. Такива могат да бъдат подавани на „зеления“ телефон на местното управление.

При дефекация на кучето, собственикът е длъжен веднага да почисти замърсеното място с подходящи средства. При нарушение на виновните лица ще се налага глоба в размер на 50 лева.

В Наредбата  е посочено още, че на обществените места кучетата задължително се извеждат на повод с дължина до 1,5 метра. При домашните любимци с тегло над 10 килограма трябва да се разхождат на неразтеглив повод.

 „Забранява се допускане на кучета на обществени места, предназначени за отдих на гражданите, за спортна и лечебна дейност, детски и спортни площадки, с изключение на обозначените за това места. Това ограничение не се отнася за кучета-водачи на хора с увреждания. Забранява се извеждането на разходка на агресивни кучета, без поставен намордник и повод с нашийник, както и свободното им пускане извън обозначените места“, коментира секретарят. При нарушение на наредбата се налага глоба в размер на 100 лева.

Животните могат да се пускат свободно в двата кучешки парка в Добрич.

Общинската полиция и екоинспекторите ще проверяват за свободното движение извън тези площадки и за почистването от страна на стопанина при дефекация на кучето. Органите ще съставят актове при нарушение. Освен това ще предупреждават стопаните, че винаги трябва да носят ветеринарномедицинския паспорт на домашния любимец.