С молебен по изгрев слънце беше отбелязан деня на Светите чудотворци Козма и Дамян на нос Чиракман

На днешния ден (1 юли) Православната църква почита Св. безсребърници Козма и Дамян.

С молебен по изгрев слънце беше отбелязан деня на Светите чудотворци Козма и Дамян на нос Чиракман


Тяхното име носи раннохристиянската базилика на връх Чиракман, която датира от VI век.  От надпис на старогръцки език научаваме, че храмът е бил  изграден от дякон Стефан и е посветен на двамата светци. 


По традиция рано тази сутрин християните се отправиха пеша от църквата "Свето Успение богородично" към нос Чиракман в Каварна, където по изгрев слънце, около 6 часа, започна молебенът в останките от раннохристиянската базилика на върха - храм в чест на двамата светци Козма и Дамян. Литургията беше отслужена от отец Василий Селемет.


Козма и Дамян са родени в Рим. Те изучили как да лекуват, но не вземали от никого пари за изцеленията, заради което били наречени "безсребреници". Искали от изцелените само една безценна награда - вярата в Христа. Освен с благодатта на изцелението, те помагали на хората и с щедра милостиня. Имали голямо, събрано от предците и получено от родителите имущество, което продавали, раздавали на бедните и нуждаещите се, хранели гладните, обличали голите - проявявали милосърдие към всички нуждаещи се. С вяра хората получавали изцеление.