Добричлия разработи приложение за конвертиране на картини в музика

Приложението се казва Vivid Harmony и вече е достъпно за свободно сваляне за всички Андроид устройства. Негов създател е художникът и фотограф Димитър Христов - 54ka.

Добричлия разработи приложение за конвертиране на картини в музика

Той е на 39 години, възпитаник е на СОУ "Дора Габе" - Добрич с профил "Изобразително изкуство", а висшето си образование е завършил в Националната Художествена Академия. Занимава се с изобразително изкуство, графичен и уебдизайн, фотография, музика и много други.
Как се роди идеята за създаването на Vivid Harmony?

Причината и всъщност поводът да стигна до това буквално научно откритие в областта на хармонията между хроматичните цвят и звук е моят интерес в  различни посоки на изкуствата – визуални и съответно музика. Допирните точки между тях се оказаха повече, отколкото съм очаквал, или ако трябва да съм още по-конкретен говорим за пълно припокриване в хармонията.Това, което примерно във визуалните изкуства и познанието за цвета се нарича разделно-допълващ цвят, в музиката е блус. Както можем да транспонираме музикалните тонове, запазвайки съотношенията помежду им, по същия начин можем да транспонираме и визуално изображение, запазвайки интервалите между цветовете. 

Как се получава това?

Имаме 12  хроматични третични цвята, имаме и 12 музикални тона, когато нанесем една върху друга двете скали това ни позволява да ги транспонираме една спрямо друга и всъщност да извлечем звука от дадено визуално изображение и обратно – да извлечем цветовете от музиката. 

Как точно работи приложението?

Малко ми е трудно да го обясня с думи, защото то се демонстрира. Реално погледнато, поставяйки на всеки един от тези 12 третични цвята съответна стойност, съответен музикален тон, който не се слага случайно, разбира се и те си вървят по скалата, това ни позволява вече да асоциираме даден цвят с даден музикален тон. 

Когато говорим за допълващи цветове, говорим за постигане на максимална динамика в цветовата хармония.  Абсолютно същата динамика откриваме и в съответстващите музикални стойности.


Как можем да използваме това приложение и за какво служи то?

Отваряте си картинка, алгоритмът изчислява съответните стойности на доминиращите цветове в картинката и ви връща музикалните стойности и възможно най-близкатамузикална тоналност, която съответства на вашетоизображение.Разбира се след това може да си изсвирите мелодия, защото тези цветни кръгчета, когато ги натиснете издават звук и може да си композирате навсякъде по всяко време, да се вдъхновявате от собствените си фотографии и картини или от някой пейзаж, който сте заснели с телефона си в момента. 

Но има една важна подробност, която не трябва да се пропуска, че всъщност окото е гладно, а ухото е капризно.

Какво искате да кажете с това?

Окото  винаги има нужда от още информация и е склонно да изтърпи някой цвят, който не си е на мястото, докато ухото е капризно, защото не би изтърпяло тон, който не си е на мястото, веднага ще усетим, че има нещо фалшиво в мелодията. Разбира се, както споменах - процеса е двупосочен.

Към кого е насочено това интересно приложение?

Самото приложение, разбира се, е насочено към абсолютно всеки, който желае, на когото му е интересно и забавно. За едни би било вдъхновение, за други – забавление.Но реално погледнато приложението на разработката ми има много по-мащабен обхват, говорим за пълно припокриване в хармонията между цвят и звук! Сега сами може да се досетите всъщност, на колко места това може да се приложи. Един много бърз и лесен пример са сценичните изкуства като балет, театър и тн.  Когато имаме възможно най-доброто припокриване и синхрон между цвят и звук постигаме и най-силно цялостно въздействие.

Всъщност резултата от моята разработка е готова формула за постигането на тази хармония. А приложението за телефони е просто забавната част. 

Колко време Ви отне да го разработите?

Разработването на самото приложение за мобилни устройства, определено не беше най-трудната част. Наистина трудоемката част, онази, която ми отне повече от три години беше проверката на тази формула! Апроверката е чрез анализ на изключително много визуални и музикални произведения от много и различни стилове и в двата вида изкуства. Резултатите, до които достигнах са изключително интересни. И това породи желанието ми да направя тази моя разработка достъпна за всеки, дори за онези, които не биха я разбрали но могат да и се насладят.

Как се представя пред публика една такава разработка?

Щастлив съм, че от много места проявиха интерес да разкажа за изследванетоми. 

Но най-голямото признание и чест за мен, беше поканата, която получихот Националната  Художествена Академия, на която аз съм възпитаник, да представя моята разработка. Да разкажеш за нещо, което си направил пред академична аудитория и да получиш признание, мисля, че означава само по себе си много.

Самото представяне всъщност е нещо като лекция – концерт. На живо, пред публика демонстрирам как се случва извличането на съответните стойности от дадено визуално или музикално произведение. И как тези стойности могат да се превърнат съответно в картина или инструментал. 

За подкрепа в музикалните изпълнения аз се обърнах към моя приятел и дългогодишен преподавател по китара Милен Томов. Много съм щастлив, че той прие моята покана. Милен е прекрасен музикант и за мен е огромно удоволствие да свирим заедно.

Откъде почерпихте вдъхновение за създаването на Vivid Harmony?

Паул Клее е като основа за мен в изучаването, самият той, приносът му за разбирането ни за цвета и въобще приносът му в изкуството се равняват с този, който има Нютон във физиката, затова ми беше изключително любопитно да надникна и резултатите, които открих бяха впечатляващи. Музиката, която извличам от негови картини, е просто прекрасна. 

Интересно е и това,че така както можем да преливаме цветовете в живописта, по абсолютно същия начин можем да преливаме музикалните стойности използвайки смесени - сплит акорди. Когато извличах музикалните стойности от акварели, ми достави огромно  удоволствие точно този процес на преплетени стойности, които наистина звучат прекрасно. 


Vivid Harmony е иновативно приложение за конвертиране на изображения с хроматични цветове в музика. Разработено е от добричкия художник и фотограф Димитър Христов. С него можете да си композирате прекрасни мелодии на своя мобилен телефон, вдъхновени от снимки и картини.