5 000 медала са завоювали за 25 години от карате клуб “Самурай”

С богат концерт добричкият клуб отбеляза своята 25-годишнина

5 000 медала са завоювали за 25 години от карате клуб “Самурай”

Добричкият клуб по карате „Самурай” е създаден през 1994 година от сенсей Димитър Христов и сенсей Ивелин Керанов, който за жалост вече не е между живите. За 25 години в клуба са обучени 4 000 каратеки, завоювали 5 000 медала на повече от 750 състезания и турнири. 




Празникът на клуба започна с изпълнение на Духовия оркестър в Добрич с ръководител Стоян Монов.


На събитието присъстваха народния представител Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, зам.-кметът арх. Боян Коларов, зам.-председателят на Българската федерация по карате Русалин Русалинов, спомоществователи, приятели на карате клуб “Самурай” и родители на каратеките.

Димитър Христов връчи почетни плакети за оказваната помощ и съдействие на Община Добрич, областният управител, Иван Милев - спомоществовател и бивш възпитаник на клуб “Самурай”, Валентин Узунов - помощник за спортно-състезателната дейност на каратеките и на вицепрезидента на Българската федерация по карате Русалин Русалинов. Награди получиха и треньорите Георги Михайлов, Янко Соколов и Пеньо Пенев.


Янко Соколов спечели приз “Най-добрият добрички самурай”, след анкета в сайта на клуба, в която всеки можеше да участва. За Янко са гласували 189 души, което го направи победител, а след него се наредиха Георги Михайлов с 82 гласа и Пеньо Пенев с 32.


Димитър Христов подчерта, че и тримата допринасят много за развитието на клуба. 

На концерта деца от Детските градини №8, 20, 24 и 27 представиха начални карате техники. Георги Добрев е с церебрална парализа, но е изявил желание да тренира в карате клуб “Самурай”. Той изпълни изпълни техниката ката. 



Деца от клуба показаха техниката кихон, ката индивидуално представиха 7-годишната Дея Иванова, 8-годишната Цветелина Иванова, двукратен национален шампион по ката, националните европейски и световни шампиони - 10-годишният Давид Николов и 12-годишният Тулчан Мехмед.



Отборните трикратните републикански шампиони Симо Младенов, Иван Кръстев, Тулчан Мехмед демонстрираха стил ката. За публиката от клуба бяха подготвили и техники кумите. 

Четирикратният национален шампион за мъже, европейски първенец по годжу рю и спортист на годината за 2018  в Добрич Пеньо Пенев представи техника ката.

В програмата бяха включени и бойно приложни техники по карате. За доброто настроение се погрижиха и от фолклорния танцов клуб “Веселчани”, Александър Петров, Димитрина Германова и Стефани Маринова от Студиото за поп-рок певци "Сарандев" с ръководител Елена Карабельова и от детския музикален театър “Дея” с ръководител Лана Анцаридзе.



Главните полицейски инструктори Орлин Коцев и Ивайло Петров демонстрираха полицейска самозащита пред публиката. 

За финал специален поздрав към младите спортисти, техните треньори и гости отправиха вокалистите на „Ку- ку Бенд” Борис Солтарийски и Невена Цонева.