3000 лева глоба получи мъж, копирал данни от сървъра на Община Балчик

Административно наказание „глоба“ наложи Окръжният съд в Добрич на мъж, извършил компютърно престъпление.

3000 лева глоба получи мъж, копирал данни от сървъра на Община Балчик

54-годишният подсъдим беше признат за виновен в това, че от 23 до 25 октомври 2012г., при условията на продължавано престъпление, е осъществил достъп и копирал данни от сървър и компютърна мрежа на Община Балчик, без разрешението на титуляра. Деянието било извършено по отношение на информация, представляваща защитена от закона тайна - лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни. На преносим компютър, иззет от дома на подсъдимия, били открити файлове с данни за Община Балчик и нейните служители - имена, заедно с техните единни граждански номера, адреси, телефони, пароли и друга информация.



По делото е установено, че първоначалният нерегламентиран достъп бил осъществен от компютър, обслужващ видеонаблюдението на подземния паркинг на сградата на общината, който е свързан с локалната компютърна мрежа на Община Балчик.

Разследването на деянието започнало след подаден сигнал от служители на Община Балчик за осъществен нерегламентиран достъп до компютърна система, а впоследствие и до сървърите, обслужващи Община Балчик.

Съдът освободи подсъдимия от наказателна отговорност и му наложи административно наказание, тъй като досега мъжът не е осъждан и деянието му не е довело до имуществени вреди. Освен глобата, той трябва да плати и разноските по делото, които възлизат на 1422.14 лева.

Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.