Йордан Апостолов: Превенция срещу природните стихии в България все още няма

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 6 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите, които са предвидени за разплащане на доставени противоградови ракети.

Йордан Апостолов: Превенция срещу природните стихии в България все още няма

Поради необходимост от обезпечаване на ракетните площадки, в страната ще бъдат доставени 83266 броя ракети, които ще бъдат разплатени с отпуснатите средства. Допълните средства бяха отпуснати след унищожителните градушки, паднали в редица области в страната през последния месец.  "Периодът е тежък за всеки един производител, чиято реколта е унищожена вследствие на градушките. Виждаш как за секунди едногодишният ти труд изчезва. За съжаление обаче, срещу природните стихии няма какво да бъде направено. А превенция за тях в България все още няма", коментира в студиото на "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR депутатът от НФСБ Йордан Апостолов. 

 През месец май бяха открити два нови командни пункта в Хасково и с. Тъжа. Така броят им на територията на страната ни нарасна от 9 на 11. Те защитават селскостопанската продукция от градушки в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково. 

 Към момента 11-те пункта разполагат с 256 ракетни площадки. Предстои пускането на още 5 нови към старите полигони в Плевен и Пловдив, както и една към този в с. Тъжа. 

 "Въпреки че земеделската комисия не е отхвърлила Закона за градушките, а излезе с позиция, че той трябва да бъде преработен, за да е адекватен, към момента това все още не се е случило", допълни Апостолов. 

 Пред Bulgaria ON AIR той посочи още, че загубите и за големите, и за малките производители са налице, а оттам следват съответно загуби за икономиката на страната ни. 

 "Лошото е, че застрахователите също скочиха срещу закона. Те трябваше да поемат точни и ясни ангажименти, тъй като към този момент дори и да си сключил договор с тях, не получаваш адекватното обезщетение, което се получава в други страни при една и съща застрахователна премия", поясни депутатът от НФСБ  Йордан Апостолов.

 

Източник: Bulgaria ON AIR