До 28 юни се приемат заявления за засаждане на нови лозя

Общата площ, за която ще се дадат разрешения, е 612,5 ха

До 28 юни се приемат заявления за засаждане на нови лозя

До 28 юни 2019 г. ще се приемат заявленията за издаване на разрешения за засаждане на нови лозя, научи Агрозона от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Приемът на документите започна от 2 май. Общата площ, за която могат да бъдат предоставени разрешения по този прием е 612,5 ха, съобщават още от ведомството.Разрешителният режим на засаждане е уреден с Наредба № 9 от 26 май 2016 г. за условията и реда за издаване на разрешения за засаждане на лозя. Разрешения за нови насаждения са необходими на производители, които желаят да засадят лозя, но не разполагат с права, които да преобразуват или с лозови насаждения, които да изкоренят и презасадят, казват експертите. Заповедта за приема, както и образци на документи по процедурата, са публикувани на сайта на ИАЛВ.

За засаждане на нови лозя отново ще бъде отворена процедура за прием на заявления за издаване на разрешения чак след година – през периода май-юни 2020 година.

Съгласно действащото към момента законодателство засаждането с разрешения за засаждане на нови лозя не се подпомага по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 годинa, казват още от ИАЛВ.