11 зони по цялото крайбрежие са увеличили своя статус, сред тях е и зона Болата

Това сочи информация на Министерството на здравеопазването в началото на активния летен сезон

11 зони по цялото крайбрежие са увеличили своя статус, сред тях е и зона Болата

От там информират, че се подобрява статусът на зоните за къпане по българското Черноморие и общо 11 са със статут „Отлична“ спрямо 2017 г., съгласно изискванията на Наредба № 5 за управление качеството на водите за къпане.



На територията на област Добрич сред зоните, които през 2018 г. са подобрили своя статус, спрямо предходната година, е Болата.

От областната администрация в Добрич припомнят, че при среща с представители на туристическия бранш от областта министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че плаж Болата е избран за един от най-красивите плажове в Европа, според вота на 32 428 туристи от 116 различни държави, гласували в конкурса, провеждан от европейската организация European Best Destinations.

Според информацията на Министерството на здравеопазването на територията на област Добрич за 2018 г. само няколко зони са оценени с „Добър“ – Божурец - 1, 2, 3, Дуранкулак – север 2 и Крапец – север.

Всички останали зони имат оценка „отличен“. От там отбелязват, че през 2018 година е преустановена тенденцията за намаляване на зоните за къпане с добро състояние, за сметка на тези с оценка „отличен“. Спрямо 2017 г. броят на отличните зони за къпане се е увеличил с осем през 2018 по цялото Черноморско крайбрежие. Все още, обаче, процентът на зоните за къпане с добро качество у нас е висок, спрямо средните нива за страните от Европейския съюз, посочват още от здравното министерство.