До септември 2020 година половината от блоковете в Генерал Тошево ще бъдат санирани

„Към септември 2020 година ще имаме 12 санирани блока в град Генерал Тошево от 24, които подлежат на енергийно обновяване”. Това каза кметът на добруджанския град в предаването „Часът на кмета” по Регионална телевизия „Добрич”.

До септември 2020 година половината от блоковете в Генерал Тошево ще бъдат санирани

Към момента в град Генерал Тошево са санирани 6 блока по Оперативна програма Региони в растеж и един по Националната програма, спечелени са и 5 нови блока, които ще бъдат реализирани до септември 2020 година. „Ще се опитаме да направим всичко възможно в третия прием да спечелим колкото се може жилищни блокове”, заяви Валентин Димитров.



Успоредно с това енергийно се обновяват и обществени сгради. „До тук сме санирали 6 обществени сгради по същата програма и сме спечелили нови 4, които успоредно с 5-те блока ще бъдат енергийно обновени до септември 2020 година”, каза кметът на Генерал Тошево. Обществените сгради, които ще бъдат санирани са тази на Районният съд, сградата на Граничното управление, Пожарна безопасност и защита на населението и тази на Дирекция „Социално подпомагане”. От тях само последната е общинска собственост, другите са държавна.

Валентин Димитров коментира и отзивите на хората, чиито блокове са били санирани. „Първоначално, по време на самото строителство и на ремонтите на хората им беше нарушено спокойствието и комфорта, имаха критики към строителя и към общинска администрация нормално и към самата програма”, каза Димитров. Според него след като мине един отоплителен сезон и гражданите влязат спокойно в домовете си ще усетят ефекта. „50 % от сметките падат и като видиш една красива сграда, тя гали окото, подобрява градската среда и изобщо ефектът е много сериозен и със сигурност града става много по-красив и по уютен ”, каза в заключение той.

До 2020 година 50% от блоковете , които подлежат на енергийно обновяване в Генерал Тошево ще бъдат санирани.