Автентични добруджански ястия ще представят 10 читалища в „Празника на гърнетата“ в Крушари

Общо 10 читалища ще вземат участие в конкурса „Празник на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа”, съобщи за Добрич Онлайн зам.-кметът на Община Крушари Желка Великова.

Автентични добруджански ястия ще представят 10 читалища в „Празника на гърнетата“ в Крушари

Тази година кулинарната надпревара ще се проведе пред НЧ “Йордан Драгнев – 1894” в Крушари. 



В “Празника на гърнетата” ще се състезават читалища от Общините Крушари, Тервел, Генерал Тошево и Варна.

За 11-и път Община Крушари организира Празник на гърнетата

“Празник на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа” има конкурсен характер. Участниците ще представят стари рецепти на автентични добруджански ястия - чорби, печива, варива, салати, сладкиши, пити, погачи, баници. Специализирано жури от професионални кулинари ще оцени предоставената кулинарна продукция, като на отличените ще бъдат връчени грамоти и предметни награди. Критериите за оценка на журито ще бъдат свързани със степента на автентичност на ястието, оригиналност на рецептата, креативност на аранжировката. 

След приключване на дегустацията всички представени ястия ще могат да бъдат предложени за продажба на гостите на събитието. Народното читалище, представило се с най-оригинална етно трапеза и автентична храна, ще бъде отличено с парична награда. 

В рамките на празника ще се проведе и конкурс "Бучни пръчка, пий вино". Своята продукция - вино и ракия, ще  представят майстори-винари. 

Традиционното събитие ще се проведе на 8 юни от 10 часа пред НЧ “Йордан Драгнев – 1894” в Крушари.