Lenny Kravitz става на 55!

Американският рок музикант Lenny Kravitz е роден на 26 май 1964 г. в нюйоркския квартал Бруклин и днес този невероятен талант става на 55.

Lenny Kravitz става на 55!

Още на 5-годишна възраст Lenny заявява, че иска да стане музикант. През 1974 г. семейството му се премества в Лос Анджелис. Там става част от хора "California Boys". Фен е на Led Zeppelin, Kiss, Aerosmith, Jimi Hendrix, Pink Floyd, Cream и The Who. Израства и се развива като музикант сред величия на американската популярна и джаз-музиката като Duke Ellington, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald и Miles Davis, които са приятели на родителите му. Lenny се научава да свири на няколко инструмента - китара, пиано и барабани, а през 1978 г. е приет да учи в музикална школа. Завършва гимназията "Beverly Hills", където негов съученик е Slash от "Guns N’ Roses".



От издаването на първия му албум "Let Love Rule" през 1989 до днес, музикантът има над 40 милиона продажби по целия свят. Албумът му от 1993 г. "Are You Gonna Go My Way" се счита за един от най-успешните и с право, защото всяка песен от този албум е тотален хит. Той носи голямата слава на Lenny Kravitz. По-нататъшната му кариера е съпътствана от много и престижни музикални награди – в САЩ, Великобритания и Австралия.

Определян като един от най-успешните музиканти на нашето време, Lenny Kravitz има зашеметяваща кариера, която продължава вече 30 години. Вдъхновен от соул, рок и фънк звученето на 60-те и 70-те години, музикантът, композитор и продуцент е носител на 4 поредни награди Грами, и поставя рекорд за най-много спечелени награди в категория "Най-добро мъжко вокално рок изпълнение". Има издадени 11 студийни албума. Работил е заедно с музикални икони като Madonna (той написва хита й "Justify My Love"), Aerosmith, Prince, David Bowie, Mick Jagger и Michael Jackson, както и с млади звезди като Jay Z, Drake, Avicii и Alicia Keys.

Съвсем наскоро, на 4 май, българските почитатели на Lenny Kravitz имаха възможността да преживеят изключителна вечер по време на концерта на музиканта в зала Арена Армеец, София.

Източник: Радио 1