Голям шанс за Каварна да стане Европейски град на спорта през 2020 година

Каварна посрещна днес делегация от Асоциацията на европейските столици и градове на спорта (ACES Europe), водена от Винченцо Лупатели - член на Изпълнителния борд на Асоциацията, придружаван от международния експерт Марияна Брчина и представителя на ACES България Дамян Диков.

Голям шанс за Каварна да стане Европейски град на спорта през 2020 година

Поводът за тази визита беше инспектирането на спортната инфраструктура във връзка с обявяването на градчето за Европейски град на спорта за 2020 година. Освен със спортните съоръжения специалната оценителна комисия се запозна с историята и забележителностите на крайморския град, както и с политиката на местната власт за привличане на все повече хора към активни физически дейности.



 „Критериите на които трябва да отговаря един кандидатстващ град са 10 и усилията в масовия спорт са не по-малко важни от инфраструктурата”, заяви Винченцо Лупатели. Според него град Каварна има доста голям шанс, защото преди да стане кандидат за Европейски град на спорта е одобрен от звеното на ACES България, тоест вече е преминал през първата пресявка, която дава едни доста добри шансове за спечелване на титлата. 

„Силно се надявам , че Каварна ще бъде обявена за Европейски град на спорта за 2020 година, въпреки че не това е основната цел, колкото важна и авторитетна ще е за нашия малък черноморски град тази титла най-важното от всичко е да превърнем спорта в начин на живот не само за децата и младите хора, но и за всички жители, защото ползите от спорта са изключително много”, посочи кметът на Каварна Нина Ставрева. 

Тя връчи „златни писма“ на делегацията, в тубуси, наподобяващи щафетите в лекоатлетическите състезания, в които е представена каузата на Каварна за развитие на спорта под мотото на кампанията: „Да спортуваш е модерно“. Писмата са подписани от златните момичета на България в художествената гимнастика, сред които Мария Гигова, Мария Петрова, Невяна Владинова, Боряна Калейн, Катрин Тасева и др.

Делегацията се срещна и със спортните клубове в града и се запозна с всички събития, турнири и състезания, които са се провели в Каварна през последните години и предстои да се състоят. При което, членовете споделиха, че са останали изключително доволни от видяното в крайморския град.