Дъждът не спря родители от Добрич да излязат на протест срещу Стратегията за детето

Втори мирен протест против Националната стратегията за детето 2019-2030 се състоя пред сградата на Областната управа днес

Дъждът не спря родители от Добрич да излязат на протест срещу Стратегията за детето

Основното недоволство на родителите е срещу намеренията за насилствено отнемане от страна на държавата на функциите на родителите и принудителното извеждане на децата от семействата им. 


Според една от организаторите на протеста Олга Дякова в Стратегията за детето е заложено държавата да има повече права, отколкото родителите. „Социален работник ще може да реши дали да ми отнемат детето по негова лична преценка“, каза тя. Олга Дякова уточни, че според Стратегията за детето социалният работник може да отиде в къщата й, когато реши. Тя допълни, че в момента по действащото законодателство, за да се случи това, е необходима съдебна заповед. 

Павлина Николова коментира, че социалният патронаж, който се предвижда в Стратегията за детето, препокрива работата на личните педиатри. „Вкъщи те ще идват да проверяват състоянието на детето.  Има ежемесечни прегледи за децата. Ако се установи, че някое дете има проблем в развитието или не посещава задължителните консултации, тогава може да бъде пренасочено към друга услуга. Защо държавата два пъти ще плаща за идентична услуга“, попита тя. 


Протестиращите изразиха недоволство и към написаното в Стратегията, че децата в пренаселени жилища ще бъдат редуцирани. Друга от предпоставките за извеждане на деца от семействата им е бедността. Те заявиха, че в Стратегията няма точно посочен критерии какъв е прагът на бедност. 

Припомняме, че общественото обсъждане и приемане на Националната стратегия за детето бяха замразени заради надигналото се масово недоволство. Опасенията в момента са, че въпреки това, предвидените в нея промени се прокарват тихомълком  чрез  допълнения в Закона за закрила на детето, Семейния кодекс и Закона за социалните помощи без осведомяване на обществото.