Добрич е домакин на Международен конгрес по спелеология в изкуствени кухини

Трети международен конгрес по спелеология в изкуствени кухини се провежда от днес до 25 май в Огледална зала „Нели Божкова” в Добрич. Предишните два конгреса са се провели в Рим и Кападокия.

Добрич е домакин на Международен конгрес по спелеология в изкуствени кухини

Решението конгресът да се проведе в Добрич е продиктувано от наличието на много интересни обекти в околността, както и заради най-стария пещерен манастир в Европа, който се намира в близост до с. Оногур. Това сподели пред журналисти днес организаторът Алексей Жалов от Българското пещерно дружество.


С това събитие се продължава традицията, започнала в Рим, наследена от неговото второ издание в Кападокия, Турция. Сред основните цели на конгреса са засилването на диалога и насърчаване на сътрудничеството между непрофесионалните и професионалните изследователи на изкуствените кухини, създаването на възможност на членовете на общността да споделят своя опит върху изследването на обектите, както и насърчаването на опазването на подземното историческо наследство. 

Подземните кухини са изкуствено създадени в различни исторически периоди или преустроени от човека структури за обслужване на неговите специфични цели. Те могат да бъдат гробници, скални църкви и манастири, рудници или кариери за добив на материали, тунели, вододобивни, канализационни и военни съоръжения. 

Тазгодишното издание на конгреса е посветено на 90-годишнината от създаването на организираната спелеология в България. В него участие ще вземат 32 участници от 14 страни -  Армения, България, Великобритания, Германия, Грузия, Израел, Италия, Сърбия, Турция, Украйна, Чехия и Руската федерация, сред които са и световно известни учени като проф. Боаз Зузи от Израел и Нодар Бакхадзе от Грузия.  Те ще изнесат 38 доклада, свързани с историческото, културно и икономическо значение на изкуствените кухини, опасностите, опазването, възстановяването им и нормите на защита, способи и средства за събиране на научна информация, картографиране, визуализация и интерпретация на получените данни. Ще бъдат представени и резултати от проучване на различни видове обекти, в зависимост от техния произход и предназначение. 

Участниците ще имат възможността да посетят кариерата за добив на воденични камъни в Природен парк „Златни пясъци”, катакомбите край „Аладжа” и  самия манастир, с. Оногур, където ще разгледат 3 обекта, включително най-известната и най-старата пещера. Подготвена е и екскурзия до нос „Калиакра” и местността „Яйлата”, която е най-емблематичния обект, заради 102 пещерни жилища, 2 некропола и скалната църква „Константин и Елена”.

Организатор на събитието е Българското пещерно дружество, със съдействието на Община Добрич и Регионалния исторически музей в града. То се провежда от днес до 25 май под патронажа на Комисията по изкуствени кухини при Международния съюз по спелеология  и Балканския спелеоложки съюз и федерацията за проучване на подземни кухини “Hypogea”, Италия.