Седмица на спорта се проведе в Генерал Тошево

Между 7 и 17 май в град Генерал Тошево за първи път се проведе Седмица на спорта.

Седмица на спорта се проведе в Генерал Тошево

Инициативата се реализира благодарение на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ към Общинска администрация, който в рамките на десет дни организира пет различни спортни надпревари.



Събитията започнаха на 7 май с откриването на първия по рода си турнир по джитбол “Futnet Mania 2019”. В атрактивната надпревара се включиха общо 12 отбора, като 11 от тях бяха от Генерал Тошево, а 1 от Добрич. Джитболът е широко популярен спорт във футболните среди, но събира в себе си и елементи от волейбола и тениса. Игралното поле е разделено от 6-метрова мрежа с височина 80 см. Тимовете са съставени от по двама души като целта е топката да се прехвърли над мрежата в полето на противниковия отбор. Там тя трябва да падне поне два пъти, като може да се отиграе с всички части на тялото с изключение на ръцете. Всеки гейм се играе до 15 точки, а победител е отборът, спечелил 2 от 3 гейма (за груповата фаза) и 3 от 5 гейма (за фазата на елиминациите).

След изключително интересни и зрелищни двубои, продължили две седмици, турнирът беше спечелен от съставът на „Машините“, който във финала надигра категорично тима на „Росен и Светльо“, записвайки успех с 3:0 гейма. Победителите Мариян Димитров и Радомир Антонов получиха купа, грамоти и ваучер за покупка от популярен спортен магазин. Награди имаше и за останалите на второ място Росен Николов и Светослав Колев.

На 11 май при изключително голям интерес и много добра организация се проведе и първата по рода си колоездачна обиколка „Бялата лястовица“ по маршрут: Генерал Тошево – Люляково – Генерал Тошево. В нея се включиха 37 участника, които бяха разделени в две групи – за деца и възрастни.

Велосипедистите от двете групи потеглиха при т.нар. „масов старт“ и в следващите близо два часа си оспорваха призовите места в надпреварата. При отлично темпо на карането, първи при децата финишира Максим Иванов, а веднага след него завършиха Даниел Йорданов и Мирослав Люцканов. При мъжете пръв финалната линия пресече Георги Желев, а втори и трети останаха съответно Мариян Георгиев и Цветан Костадинов.

Следващият турнир от програмата на Седмицата на спорта продължи два дни и събра най-добрите играчи на белот. В надпреварата, която се проведе в Клуб на пенсионера „Кураж“ на Улицата на услугите, се включиха общо осем отбора, а най-добри с картите в ръце се оказаха Ангел Йорданов и Иван Йорданов, които във финалната среща победиха Коста Господинов и Димитър Колев.

Ден след турнира по белот, на същото място, беше организирана и надпревара по табла. За съжаление желаещите да участват в нея бяха само трима, но това не провали събитието. Димитър Великов, Димитър Димитров и Васил Бончев се изправиха един срещу друг, а най-голям късмет със заровете имаше бившият учител по физика Димитър Великов.

Последният турнир, който Община Генерал Тошево организира беше по тенис на маса. Той се проведе в салона на СУ „Н. Вапцаров“ и събра общо 14 участника – деца и ветерани. При децата на първо място завърши Стефко Хаджиев, а втори и трети останаха съответно Велизар Добромиров и Даниел Нагорянски. При мъжете купата беше спечелена от Радомир Антонов, който във финала надигра Антон Гочев. Третото място остана за Генчо Милев.

Интересно за отбелязване е, че Радомир Антонов спечели две от организираните надпревари – турнирът по джитбол със съотборник Мариян Димитров и този по тенис на маса. Димитър Димитров – служител на Гранично полицейско управление – град Генерал Тошево пък взе участие в три от надпреварите. Общо във всички спортни мероприятия се включиха близо 100 деца, младежи и възрастни, всичко от които изразиха надежда, тази чудесна инициатива да има своето продължение.