Участници във фолклорния събор край село Дебрене ще покажат, че пазят народното ни творчество

Участници във фолклорния събор край село Дебрене ще покажат, че пазят народното ни творчество
Община Добричка подготвя 51-вото издание на фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа".

Тази година той ще се проведе на 29 юни в местността „Славната канара“ край село Дебрене, а откриването ще бъде от 9.30 часа.


Фолклорният събор няма възрастови ограничения. В него могат да се изявят певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли, които изпълняват автентичен и обработен фолклор, както и аматьорски състави.


Могат да се представят и чуждестранни състави, изпълняващи автентичен и обработен български фолклор.


В рамките на фестивала, като отделен модул, ще бъде организиран конкурс „Най-красива народна носия“, в който под формата на ревю ще бъдат  представени автентични народни носии. Участниците трябва да направят кратко описание на носиите – от коя фолклорна област са, начина на изработването им и други интересни факти за тях.


Заявки за участие могат да бъдат изпратени до 31 май на адрес, факс или e-mail - 9300‚ гр. Добрич, ул. „Независимост” № 20, Община Добричка,  отдел  „Хуманитарни дейности”, факс: 058 / 600 180, е-mail: obshtina@dobrichka.bg. Регламентът е качен на сайта на Община Добричка.


Над 50 години съборът заема достойно място в културния, обществен и исторически календар на общината и се утвърждава като най-яркото събитие, което се очаква с нетърпение от жителите и гостите на общината. От 2006 г. е включен в Националния културен календар на България. Съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа” се превръща в празник на народното творчество, в празник на духовното наследство, на всичко онова, което се пази и пренася във времето. На него се срещат различни поколения, всяко от които влага частица от себе си, за да се съхрани фолклорното ни богатство. През годините съборът привлича, както с таланта и разнообразните изяви на участниците, така и с красивата природа на местността и добрата му организация.


На сцената на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа” се изявяват участници от 3 до над 80-годишна възраст. По традиция и тази година ще могат да се представят певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли, които изпълняват автентичен фолклор.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+