Сергей Станишев: „БСП е единствената партия, която има сериозна визия за Европа”

„Важното е когато гласуваме на тези избори, наистина да изберем политическа сила, която има визия, а БСП е единствената, която има сериозна визия за Европа”, каза кандидатът за евродепутат от листата на БСП Сергей Станишев, който беше на посещение в Добрич.

Сергей Станишев: „БСП е единствената партия, която има сериозна визия за Европа”

Той заяви, че не става въпрос само за предизборната платформа, която партията е приела на конгрес в края на януари, а за представата на България за Европейския съюз. „В цялостната визия сме описали какъв съюз искаме да видим, срещу какво сме и какво искаме да променим”, каза Станишев. Според него социалистите понякога доброволно изпадат в позицията на евроскептици и звучат като представители на ВМРО или другите патриоти.  „От това няма да спечелим. На нас ни трябват хора, които могат да свършат работата и знаят как да я свършат в Европейския парламент, защото и без това не сме много там. Трябва да знаеш пътищата да реализираш това, което е необходимо, за да достигнеш до целта и да дадеш резултат на страната си”, допълни кандидатът за евродепутат. 


Сергей Станишев обсъди с жителите на град Добрич наболели проблеми в последните години, които по негови думи се свеждат до един много важен въпрос, а именно „Как и умеем ли да отстояваме нашия интерес в Европейския съюз”.  „Първо трябва да го формулираме, да знаем какво искаме, второ да си набележим план как да го постигнем и трето да извършим действията, които да доведат до това, което искаме”, заяви той. 

Станишев даде пример с пакета мобилност. „Проблемът е в това, че в този пакет се съчетаха две неща, които се сблъскват, едното е социалните права на шофьорите и тук мога да ви кажа, че никой социалист не може да възрази срещу това българските шофьори да получават достойно заплащане, то да бъде осигурено и официално и те да имат нормални условия и за труд и за почивка”, заяви той.  По негови думи на делегацията й е било много трудно да убеждава колегите си, които стоят и казват, че техните синдикати във Франция и Германия искат този пакет и те са им поръчали да го отстояват и ги обвиняват затова, че подкрепят само бизнеса.  Според Станишев проблемът се крие в това, че втората страна на този пакет е чист протекционизъм, защото това да принуждаваш един български камион да се връща на 3 -4 седмици от Холандия, където е закарал стока, в България задължително, не е никак социално. „Камионът не е човек, той е техника. Под щита, че става дума за социални права тези неща се вкараха в този пакет и ние българските социалисти, изобщо мога да кажа всички български евродепутати, тук действахме като национален отбор и всеки в своята сфера действаше, за да го забавим”, каза той. По негови думи това е пример, че държавата няма последователна и умна политика за печелене на съюзници и партньори. „Макрон беше тук, прегръщаха се с Борисов, но какво постигнаха, какво решиха, намериха ли компромис, накрая намериха ли баланс?  – Не, и всъщност ние сме губещи и така ще бъде всеки път, когато се опитваме в последния момент  да отстоим наш интерес без да имаме силата”, заяви той.  . 

Втората тема, която обсъди кандидатът за евродепутат на БСП за България е образованието. „Тази тема е ключова, защото кадрите са ключовият въпрос на икономиката. Вече имаме огромен дефицит на кадри в България, да направиш ремонт вече е проблем, защото не можеш да намериш качествен майстор. Всичко, що е можещо, бяга”, каза Станишев. Според него това, че 280 хил. българи живеят и работят в Англия е национална трагедия. „Всички ми казват направете така, че да можем да се реализираме в България”, допълни той.  По негови думи на първо място е нужно отново да бъде създадена бизнес среда. „Бизнес средата е разрушена от политиката на ГЕРБ на обхващане на цялата икономическа власт в свои ръце, на свои приближени и в своите кръгове”, каза Сергей Станишев. Второто решение е да се създаде държавна политика, която  използва целия държавен ресурс за подкрепа на икономиката и последователна политика за повдигане на доходите. „Докато няма доходи, които да дават възможност на хората да работят и да живеят нормално в България, работната ръка ще бяга в чужбина и това е най-голямата трагедия, защото няма ли хора, няма развитие на икономиката, нито кадри, нито работна сила, нито има бъдеще нацията заради демографските последици, затова политиката на доходите е ключът към успешното развитие на една нация”, сподели той. 

Сергей Станишев коментира и темата за Дъблинския регламент, който гласи, че отговорността за всеки, който влиза на територията на Европейския съюз, е на първата държава, през която минава. „Цялата отговорност за един човек, който влиза е Европейския съюз и иска да стигне до богатите страни като Германия и Швеция и да живее там, се води от България и останалите страни имат правното основание да върнат тук всеки един влязъл незаконно и ние трябва да поемем всички разходи. Това е несправедливо, това товари непропорционално граничните страни, там откъдето са потоците”, заяви той. По негови думи социалистите отстояват друго мислене, те искат цялостна реформа на този регламент, която да внася механизъм на справедливо преразпределение и всички да поемат някакъв дял тежест и солидарност. 

Сергей Станишев, който е част от листата на БСП за Евровота под номер 18, беше на посещение в Добрич, той обсъди предстоящите избори на 26 май, както и някои наболели и важни теми за страната ни. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!