Ученици от ОУ "Стефан Караджа" отбелязаха 179 години от рождението на патрона си

179 години от рождението на Стефан Караджа се навършват днес. На паметника на националния герой в Добрич бяха поднесени цветя от ученици от едноименното училище.

Ученици от ОУ "Стефан Караджа" отбелязаха 179 години от рождението на патрона си

С минута мълчание и поднасяне на цветя на паметника бяха отбелязани 179 години от рождението на войводата. 




Възпитаниците на ОУ „Стефан Караджа” рецитираха гордо стихотворения, посветени на великия българин и произнесоха клетвата на своето училище. „С тази клетва увековечаваме неговият подвиг и свеждаме глава пред героизма и родолюбието му”, заявиха децата. В знак на почит те поднесоха цветя и венци на паметника на националния герой.

 

Стефан Караджа е революционер от българското национално-освободително движение и войвода. Той е роден на 11 май 1840 г. в село Ичме (днес Стефан Караджово), Ямболско.

През 1847 г. семейството му се преселва в Северна Добруджа. През 1862 г. започва неговата революционна дейност. Стефан Караджа е един от първите, които се включват в организираната от Раковски легия в Белград. В битките Караджата проявява безстрашие, смелост и самоотверженост. След разпускане на легията той се завръща в Румъния, където се отдава на народната борба. Няколко пъти преминава Дунава с революционни задачи.

През 1867 г. постъпва във Втората българска легия. През 1868 г. я напуска и заминава за Румъния. Там се среща с Хаджи Димитър. На 6 юли двамата начело на чета от 129 души минават Дунав при село Вардим. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е ранен тежко и пленен. Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден съд, наречен криминален съвет, и осъден на смърт чрез обесване. На 31 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор. Погребан е от Баба Тонка.