Как в Добрич да има денонощна аптека решават следващата седмица

На извънредно заседание Общинският фонд “Здраве” днес обсъди предложението за промяна в правилника си с цел финансово подпомагане на аптеките, за да могат да поддържат нощно дежурство.

Как в Добрич да има денонощна аптека решават следващата седмица

Припомняме, че предложението беше анонсирано от председателя на Общинския съвет в град Добрич Иво Пенчев.



На провелото се заседание не присъства представител на Регионалната фармацевтична колегия. Като причина беше посочена липсата на време, тъй като е необходимо да обслужват клиенти в аптеките, поради недостиг на фармацевтични кадри.

Лалка Стойчева, председател на Регионалната фармацевтична колегия, направи предложението срещата да се състои другата седмица след работно време.

“Останах изненадан, че нямаше поне един представител. В предварителните разговори те настояваха да инициирам заседание.  За мен това е малко необичайно”, коментира председателят на Общинския фонд “Здраве” Атанас Атанасов.

Финансовият зам.-кмет Елка Димова също сподели личното си разочарование, че не е присъствал представител.

Решението дали добричлии ще могат да си купуват лекарства денонощно ще бъде взето след срещи с Регионалната фармацевтична колегия и със собственици на аптеки в Добрич. Предвидено е те да се състоят следващата седмица, след което отново ще се проведе заседание на Общинския фонд “Здраве”. 

“Мерките за подпомагане, включени в правилника за работа, най-вероятно ще бъдат допълнени”, уточни Атанас Атанасов.  Целта е да бъдат полезни за фармацевтите и собствениците на аптеките. Той посочи  още, че има най-различни мерки за подпомагане, а въпросът е да бъдат намерени правилните. 

Председателят на Общинския фонд “Здраве” беше категоричен, че липсата на денонощна аптека в Добрич създава дискомфорт и проблеми на гражданите. Той заяви, че трябва да бъде направено всичко възможно, за да се възстанови нощното дежурство.

Председателят на Общинския съвет в град Добрич Иво Пенчев също коментира, че липсата на денонощна аптека поражда неудобство. Той обясни, че именно поради тази причина е решил да предложи на Общинския фонд “Здраве” да бъдат намерени варианти, чрез които в града отново да има нощно дежурство.

Иво Пенчев изрази надежда, че на инициираните срещи за следващата седмица с Регионалната фармацевтична колегия и със собственици на аптеки в Добрич ще бъдат намерени правилните механизми, чрез които в нормата на закона да бъде предоставено финансиране. Председателят на Общинския съвет каза още, че е оптимист относно намирането на правилното решение.