Кулинарно изложение предизвика истински интерес на празника на Тервел

Празничния за Тервел Гергьовден по традиция е започнал със звън на църковните камбани, възвестяващи пристигането на Владиката, съобщиха от Общината.

Кулинарно изложение предизвика истински интерес на празника на Тервел

За девети път Доростолския митрополит Амвросий в съслужие със свещеници от митрополията и епархията е отслужил празничната литургия. Църковният хор също е взел участие в службата, като е допринесъл за усещането за тържественост и святост. На миряните е бил раздаден курбан за здраве след приключване на литургията.



Гостите на празника са имали възможност да разгледат и кулинарно изложение „Пролетни празници в Добруджа“. В него са участвали жени от читалища и певчески групи в Община Тервел. Облечени в празнични носии, жените са показвали автентични рецепти, запомнили от своите баби. Голяма част от ястията предизвикали интерес у по-младите гости на изложението и се оказали напълно забравени за съвременните домакини.

От Община Тервел са наградили всички групи и участници в изложението с грамота и парична награда. 

Кулинарното събитие може да бъде разгледано и като надграждане на дейността на етнографската секция на Общинския музей. От Общината посочват, че жените са източник на етнографски познания за кухнята на добруджанеца в миналото.

Организаторите на събитието са поели ангажимент да записват рецептите и да ги съхраняват в информационната система на Общинския музей.


Празничният концерт започна с химна на Република България и празнично слово на зам.-кмета на Тервел Дияна Илиева. „Да не знаеш града си или да го забравиш, означава да загубиш част от себе си. Да не помниш от къде си, означава да се откажеш от част от живота си. Ние, хората, които сме устроили своите домове в Тервел, се чувстваме тук у дома си и това не може да бъде променено. Тук посрещаме децата си, тук планираме, мечтаем, работим. Нека си пожелаем добри и мирни дни за нашия град. Нека съумеем да го пазим и правим по-красив, по-чист, по-добър за живеене. Нека Свети Георги ни закриля – нас, близките ни и града ни!“, каза тя.

Концертът е започнал с нов танц, представен от танцьорите от ДФТА “Калинка Вълчева“. Младежите са се представили отлично. След техния танц, награден от публиката с бурни аплодисменти, е последвала програмата на Фолклорен ансамбъл „Варна“. Танцьорите са показали отлична хореография и изпълнение по отношение на танците, представящи багрите и настроението на Тракия, Странджа и Северозапада.

Сладкогласни певици са се справили отлично, както с вълните на родопските напеви, така и с трелите на шопския фолклор. Най-добрият фон за танците и песните е било майсторското свирене на оркестъра към ансамбъла.

“Изключително представяне на ансамбъл „Варна“ на тервелска сцена, достоен подарък за тервелчани за техния празник. Няма нищо по-хубаво от майсторските изпълнения на български фолклор.Той носи усещане за свежест, багри, прост и целомъдрен живот, изпълнен с труд и празници”, посочват от Община Тервел.

Концертът е завършил с хоро, на което са се хванали и гостите на празника.