Мъж е с мярка "задържане под стража" заради убийство, извършено преди 6 години

Окръжният съд в Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на мъж от Добрич, разследван за убийство, извършено в с. Божурово през 2012 година.

Мъж е с мярка "задържане под стража" заради убийство, извършено преди 6 години

30-годишният Б.М. от Добрич е привлечен като обвиняем за това, че на 3 ноември 2012г. умишлено е умъртвил жител на посоченото село. Според събраните на този етап доказателства убийството е било извършено през нощта в дома на пострадалия след употреба на алкохол и възникнало скарване между двамата. Пострадалият бил открит на сутринта на леглото в стаята си от негови родственици. Той лежал безжизнен по очи, като по главата му, по леглото и стените се виждали петна от кръв. Назначената впоследствие съдебномедицинска експертиза е установила множество наранявания по главата и тялото на мъжа, причинени от удари с или върху твърди тъпи предмети.
От данните по делото става ясно, че още в деня на убийството, във вечерните часове, обвиняемият е отпътувал за Германия под чужда самоличност.

Досъдебното производство е започнало срещу неизвестен извършител. След събиране на достатъчно данни за фактическата обстановка, при която е извършено престъплението, както и данни за личността на задържания, той е бил привлечен задочно като обвиняем за извършеното престъпление и обявен за издирване с Европейска заповед за арест. Установен е на територията на Германия и предаден у нас.

Окръжният съд, след като се запозна с данните по делото и след преценка на доводите на страните, счете, че в случая са налице всички предпоставки за вземане спрямо 30-годишния на най-тежката мярка за неотклонение. Срещу мъжа е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 10 до 20 години, като е налице обосновано подозрение за неговата съпричастност към предявеното обвинение. Реална е и опасността при по-лека мярка той да се укрие или да се опита да въздейства върху свидетели. По тези съображения и предвид данните, че обвиняемият вече е направил опит да се укрие, съдът счете, че спрямо него следва да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.