Великден е! Христос Воскресе!

Великден е най-светлият християнски празник, денят, в който Христос възкръсва от мъртвите, след като е разпънат на кръста и погребан.

Великден е! Христос Воскресе!

Денят доказателство за победата на духовното над тленното!
По традиция духовниците в цяла България точно в полунощ поздравиха миряните с „Христос Воскресе!“ Този поздрав и отговорът му, „Воистину Воскресе“, ще ни съпътстват и през следващите 40 дни.

Рано сутринта в неделя се отслужва тържествена литургия. Запалената на нея свещ се отнася в дома, за да влезе в него частица от светлината на Възкресението! Празникът се почита и на трапезата, където задължително присъстват Великденските символи – боядисаните яйца, символ на мъченическата кръв Христова, и козунакът – символ на Агнеца Божий. На масата се слага и печено агне, с което се ознаменува краят на дългия пост.

Трапезата не се вдига през трите дни на празника. Те се посвещават на родителите и близките. Седмицата след Великден се нарича Светла седмица, защото Христос внася светлина във всеки и във всичко. Народът вярва, че ако през тази седмица си пожелаеш нещо от сърце, докато държиш монета в ръката си, то непременно ще се сбъдне.

Великден е двоен празник за всички, които носят името Величко, Велико, Велика, Величка, Вела, Велко, Велчо, Вельо, Велка и техните производни.