Мъж и възрастна жена са пострадали след контакт със заразена с пестициди вода в тошевския квартал „Пастир”

Вчера, около 14 часа кметският наместник на квартал „Пастир” в Генерал Тошево Снежана Станева установява, че водата в населеното място има мирис на продукт за растителна защита и се пени.

Мъж и възрастна жена са пострадали след контакт със заразена с пестициди вода в тошевския квартал „Пастир”




Веднага съобщава на управителя на ВиК, екип на дружеството се отзовава на десетата минута. „Дойдоха и взеха вода от кметството и съседната къща,  водата беше по един и същи начин на пяна и на мирис”, сподели кметският наместник на „Пастир” Снежана Станева. 

Подаден е сигнал и до кметана Община Генерал Тошево Валентин Димитров, до полицията и РЗИ. Установено е, че питейната вода в квартала представлява потенциална опасност за здравето на населението, поради неизяснено съдържание на продукти за растителна защита (пестициди). До 20 часа всички граждани са били уведомени от служители на общината и полицията, че водата е негодна за употреба . По най-бързия начин от ВиК са изолирали квартала, водата е била спряна, за да се източи системата. 


„Водата в квартал „Пастир“ е пусната към момента, за да се промие водопреносната система и да се вземат нови проби от РЗИ. Снощи е взета проба, веднага щом пуснат водата ще се вземе втора, следобед ще се вземе нова проба и когато всички проби са нормални, тогава ще има и нормално водоподаване в квартала”, каза кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Той сподели, че няма нищо притеснително за град Генерал Тошево, тъй като квартал „Пастир” е изолиран. „Азпия вода от Генерал Тошево и няма проблем”, заяви той. 

Валентин Димитров счита, че към момента няма нужда от обявяване на бедствено положение. „Ако пробите продължават да имат остра и силна миризма, ще заседаваме допълнително и при нужда ще обявим бедствено положение, но към момента няма нужда от паника и психоза в населението”, каза той. Водоноска на ВиК Добрич ще осигури вода за битови нужди на жителите на квартала, така чена всяка улица поетапно ще бъде доставена вода. За пиене хората трябва да използват само минерална вода.


Варвара Иванова, която живее в къща, в близост до кметството на “Пастир“,  живее в къщата срещу Читалището,  е една от първите забелязали, че нещо не е наред с водата. Възрастната жена сподели, че се е притеснила, понеже от чешмата й потекла течност с жълтеникав цвят, която се пенила. 


За два случая на пострадали хора, съобщи фелдшерът Димитър Алексиев. „Снощи, по време на мое дежурство, което застъпих в 19:30 часа до тази сутрин, имахме разпореждане при съмнение за хора, които са пили вода или са я използвали за битови нужди и имат оплаквания - да бъдат транспортирани в Добрич”, сподели той. Първият случай не закъснял, в 20 часа   в Центъра за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево пристигнал 56-годишен мъж с видими кожни обриви. Пациентът съобщил, че проблемът с кожата му се е появил, след като си взел душ. „Наложи се да го транспортираме, понеже ни притесни обрива и задушаването, което получи”, каза Алексиев. Вторият случай бил с възрастна жена, на около 80 години, на която е приложено симптоматично лечение. Медицинските лица препоръчали да се изкъпе отново с чиста вода.

От Прокуратурата са започнали разследване на инцидента още вчера. Образувано е досъдебно производство. До този момент е установено, че натравянето се  е получило при вливане във водопреносната мрежа на разтвор с пестициди от цистерна. Все още пробите на РЗИ не са готови, но подозренията са, че един от препаратите е фунгицид. При огледа на мястото на произшествието окръжният прокурор Пламен Николов заяви, че действията  по разследването продължават. „Ако има виновно лице и се докаже неговата вина, ще има повдигнато обвинение за извършеното престъпление”, каза още прокурор Николов.