Деца от Добрич даряват боядисани яйца на възрастни хора за Великден

Едни от тях са 8-годишните Анна и Ралица, които за трета поредна година участват в благородното дело

Деца от Добрич даряват боядисани яйца на възрастни хора за Великден

На Лазаровден те изпълняват българския обичай лазаруване. Момичетата обикалят по къщите в квартал “Рилци”, където живеят, и пеят песни. В замяна хората им дават яйца и лакомства. По традиция на Велики четвъртък боядисват събраните от лазаруването яйца. Ралица и Анна разказаха, че след това ги даряват на възрастни или самотни хора. Тази година за Великден те ще зарадват живущите в квартала с яйца и кифлички. Постъпката им харесва, защото е благородна. 

Днес около 60 деца от ДГ № 27 с филиал в кв. “Рилци”, ученици от ОУ “Стефан Караджа” и НЧ “Пробуда 1939” се събраха, за да боядисат заедно червени яйца за здраве.  Мероприятието премина под мотото “Яйце от сърце за възрастните хора” в трапезарията към храм  „Св. Успение Богородично”.


Те получиха и причастие от 84-годишния свещеник oтец Константин.Читалищният секретар Снежана Илиева сподели, че благодарение на мероприятието децата ще научат повече за християнската вяра. Тя посочи, че основната цел е да бъдат научени на доброта и да обръщат внимание на самотните хора. 


“Децата са много щастливи от всичко, което правим. Аз също се гордея с тях”, каза Снежана Илиева.