ОВ 4444 АР упорито съди журналист за клевета

Бизнесменът Дочко Дочев се засегнал от публикация на главния редактор на вестник "Троян 21" Генадий Маринов, в която авторът описва изненадата си, когато видял лъскав Мерцедес с номер ОВ 4444 АР, което може да се чете и като "овчар".

ОВ 4444 АР упорито съди журналист за клевета
Продължава абсурдната съдебна сага на журналиста от Троян Генадий Маринов с бизнесмена Дочко Дочев.

Главният редактор и издател на местния вестник "Троян 21" за втори път ще се изправи пред Темида по обвинение за клевета от Дочев, който се засегнал от хумористична публикация във вестника от пролетта.

Тогава се появява статията "Троянският ОВ 4444 АР", в която авторът разказва колко изненадан останал, когато видял, че в града има лъскав Мерцедес с описания номер, който може да се прочете и като "овчар".

Обиден обаче от публикацията, собственикът на автомобила заведе дело срещу Маринов, което загуби на първа инстанция в Троянския районен съд на 11 август.

"Моят клиент Дочко Дочев се занимава с производство на шпертплат, а не с животновъдство. И не е платил на КАТ 1000 лв., за да го наричат овчар", обяснил защитникът на бизнесмена, който поиска от троянския журналист чрез граждански иск 10 000 лв. за нанесени неимуществени щети.

Маринов обаче е категоричен, че обивнението за клевета е неоснователно, защото всички съобщени в статията факти били истински. Освен това по никакъв начин не е използвана позоряща квалификация, тъй като понятието „овчар" не е позорящо и обстоятелството, че не фигурира в предмета на дейност на фирмата на тъжителя, по никакъв начин не я прави позорна.

Съдия Сийка Сеизова оправда журналиста и постанови ищецът да заплати разходи в размер на 900 лв.

Присъдата обаче не е окончателна и Дочев е обжалвал пред Ловешкия окръжен съд. Юристи обаче са категорични, че той няма как да спечели подобно дело.