Проф. Румен Гечев: Листата, която представя БСП е едно ветрило от хора, които достойно биха представлявали България в Европарламента

Кандидатът за евродепутат в листата на БСП и народен представител в 44-то Народно събрание проф. Румен Гечев обсъди предстоящите избори за Европарламент със съмишленици и симпатизанти на политическата партия на среща в Добрич.

Проф. Румен Гечев: Листата, която представя БСП е едно ветрило от хора, които достойно биха представлявали България в Европарламента

Сред официалните гости на събитието бяха управителят на МБАЛ - Каварна д-р Десислав Тасков, който също е кандидат за евродепутат от листата на БСП за България, народните представители Красимир Янков и Даниел Йорданов и председателят на общинската структура на БСП в Добрич Мая Димитрова. 



„Много ми е приятно, че имаме възможността да общуваме с наши съмишленици, симпатизанти и опоненти, с които да можем да дискутираме проблеми, засягащи България”, заяви проф. Румен Гечев в Добрич. 

„Ние сме дошли, за да поскаме вашето доверие, подкрепа и идеи за предстоящите избори за Европейски парламент на 26 май. Новият европейски парламент ще започне работа на 1 юли тази година, а новата Европейска комисия ще бъде формирана през есента, т.е. ние сме в навечерието на една голяма промяна в Европа – смяна на политическото ръководство на ЕС, която ще има съществени политически и икономически последици и за съюза като цяло, и за отделните страни членки, в това число и България”, допълни той. 

Проф. Гечев разказа, че през 1995 година правителството на Българската социалистическа партия е подело инициативата България да влезе като пълноправен член на Евросъюза, а при управлението на Сергей Станишев  това става факт. „Затова ние не приемаме никакви странни аргументи на наши опоненти от ГЕРБ за антиевропейска насоченост, ние започнахме процеса, ние завършихме процеса и искаме да работим за задълбочаване на европейската интеграция -политическа и икономическа”, каза той. 

Гечев заяви, че едно от основните искания на партията е да има повече българи от левицата в Европарламента, тъй като принципите на работа, функциониране, директивите, по които се развиват икономиките и обществата на страните членки се формират в Брюксел от Европейския парламент с обсъждания и гласувания. „Българите ще бъдем 17 души от общо 751 депутати в Европейския парламент. Интересите на България могат да бъдат решени в ЕС като работим съвместно с експертите от другите страни, особено тези, които са близки до бюджета на България. Трябва да участваме активно във взимането на решения и прокарването на закони, които са в интерес на целия Европейски съюз и на отделните страни членки”, каза проф. Румен Гечев. Според него в Брюксел трябва да бъдат изпратени високо образовани, квалифицирани и мотивирани хора, чиито глас да се чува при обсъждането на законите. 

„В социологията има един принцип „Не е важно какво се казва, важно е кой казва, това, което се казва”. Тежестта на едно предложение в комисиите и в Европарламента е съвършено различно”, каза Гечев. Според него думата на депутат, от която и да било страна, който говори на професионален език, може да систематизира аргументи и то задължително на много добър английски, френски или немски език, тежи повече от тази на  един експерт, който знае само български и само със слушалка може да общува с колегите си от парламента по време на обсъжданията и дебатите. „В нашата листа, хората, които ние представляваме са подготвени от тази гледна точка. В листата има експерти от различни сфери, има хора с различен опит, така че листата която представя БСП е листа с едно ветрило от хора, които покриват изискванията на европейския съюз и които достойно биха представлявали не само делегацията на Българската социалистическа партия, но и България”, каза той.

Проф. Румен Гечев сподели, че членовете на БСП се интересуват от по-тясно икономическо сътрудничество с другите страни от ЕС, те искат по-добро финансиране, по-добър достъп за българските фирми до Европейските фондове  и да осигурят основа на технологичен трансфер от развитите европейски фирми, защото за България най-важното освен здравеопазването и образованието е да българите  да имат стабилна работа. По този начин икономиката в страната да излезе от състоянието, в което се намира в момента, а то по думи на народният представител не е в завидно положение. „Промяната е с бюлетината на БСП на 26 май”, каза в завършек той.