Четвъртокласник от СУ „П.Р.Славейков” се включи в пролетен лагер по проект „Генерация Код”

Йоан Димитров, ученик от 4 б клас, в СУ „П.Р.Славейков” е представил Добрич в пролетен лагер в София.

Четвъртокласник от СУ „П.Р.Славейков” се включи в пролетен лагер по проект „Генерация Код”

Той е бил организиран от „Глобални библиотеки – България”, в рамките на проект „Gemneration Code” по грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ. В лагера взеха участие 17 ученици от цялата страна от 3 до 6 клас.
През месец март в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе обучение по програмиране с робота Финч, в което се включиха 11 ученици от СУ „П. Р. Славейков”, с обучител Димитър Георгиев. В края на обучението Йоан Димитров бе излъчен за участие в националния пролетен лагер като най-добре представил се в групата.

При завръщането си славейковецът гостува в библиотеката, за да сподели впечатления от проведената среща между младите програмисти от страната. Йоан разказа за задачите и предизвикателствата, които са поставили пред тях преподавателите от ВСУ „Черноризец Храбър”, доц. Веселина Момчева и Веселина Спасова.

Библиотечните специалисти научиха за различните проекти по програмиране с робота Финч, анимации със Scratch и забавно управление на дрон, които децата са демонстрирали в рамките на лагера. Сред разработените проекти на Йоан в екип с деца от Севлиево и Бяла Слатина, са Въздушен робот, Анимация Авокадо робот, забавна игра Пинг-понг и др. Младият програмист сподели, че това за него не са били задачи, а интересна игра. Освен да се забавлява с програмиране, Йоан е намерил и много нови приятели от страната.

Йоан Димитров подари копие на Сертификат за най-много разработени проекти, връчен му от Дрейк Уейзърт, Съветник по обществените въпроси в Посолството на САЩ.

Библиотеката се надява този обучителен курс по начално програмиране за ученици да има продължение, за да могат и други желаещи деца да се докоснат до забавното програмиране.