Монтираха три контейнера за стари дрехи и обувки в Добрич

Три контейнера за стари дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил вече са поставени на територията на град Добрич.

Монтираха три контейнера за стари дрехи и обувки в Добрич

Съоръженията са разположени на три различни места до контейнерите за отпадъци:
1. до сградата на Стоматологията,

2. на ъгъла на улиците „Ген Колев“ и „Стоян Михайловски“, до детска градина №8

3. в ЖК„Добротица“.

Контейнерите са ясно обозначени с надпис „ДРЕХИ И ОБУВКИ“. Инструкции за използването им заедно с номер за връзка при необходимост от допълнителна информация гражданите на Добрич могат да открият върху самите контейнери. Препоръчително е дрехите да бъдат изпрани и поставени в торба. Контейнерите са разработени по специална система, която не позволява насилственото им отваряне. Подобен род системи съществуват в повечето европейски държави от доста години.

Поставените в контейнерите облекла и други текстилни материали, които са годни за повторна употреба и са преминали през дезинфекция, се използват повторно като дрехи втора употреба. Част от текстилните материали се използват като памучни парцали за почистване в индустрията, а друга част от материите – предимно пуловери и други плетива – се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия.

Инициативата цели да осигури на гражданите възможност да покажат своята екологична отговорност и да се освободят от своите ненужни дрехи без риск за околната среда в синхрон с добрите европейски практики.