Автобусните билети ще поскъпнат заради тол таксите

Според Министерството на регионалното развитие и благоустройството повишението ще бъде с до 9%. Според бранша обаче увеличението за някои линии ще да надхвърли 15%.

Автобусните билети ще поскъпнат заради тол таксите

Автобусните билетите ще поскъпнат заради въвеждането на тол таксите в средата на август, предупреждават превозвачи. Според Министерството на регионалното развитие и благоустройството повишението ще бъде с до 9%. Според бранша обаче увеличението за някои линии ще да надхвърли 15%.  С въвеждането на тол системата всеки един от тези автобуси ще трябва да плаща между 50 ст. и 1 лев на километър, за да пътува из страната.

Според доклад на Световната банка, поръчан от регионалното министерство, по-високите пътни такси ще се отразят най-вече на дългите курсове. В абсолютна стойност става въпрос за увеличение от около 1 лев за билет от София или Пловдив до Бургас и  Варна.

Според автобусните превозвачи обаче изчисленията са неточни, а увеличението ще бъде 2 пъти по-голямо. 

Подценен според бранша е и ефектът на тол таксите в курсовете до морето. Изчисляват, че билетът от София до Бургас ще се увеличи с минимум 2 лв.,  а този до Варна с поне 2,50 лв. Според регионалното министерство и тол управлението – прогнозите са преувеличени.

От регионалното министерство дадоха да се разбере, че са готови на отстъпки, но  приходите на година трябва да са 1 млрд. лв.

Все пак превозвачите настояват поне в началото платени да са само магистралите, скоростните и първокласните пътища.

Така разговорите за пътните такси продължават. Какъв ще е окончателният им размер трябва да стане ясно в средата на май.

Източник: БТВ