Информират добричлии за опасностите от добива на шистов газ

Будни граждани раздават в Добрич листовки, които информират за последиците от добива на шистов газ.

Информират добричлии за опасностите от добива на шистов газ

ЗАПЛАХА. Тихомълком се подготвя да бъде отровена твоята земя, вода и храна.


 

С този текст започва листовката, която двама младежи и две дами раздават днес следобед в центъра на Добрич. Те са обединили усилията си чрез Фейсбук инициативи и зад акцията им не стоят организации или партии.

 

"Проучването и добивът на шистов газ замърсяват тежко и необратимо околнота среда. Водата и почвата стават негодни за употреба. Добивът на шистов газ: ще превърне житницата на България в неизползваема за земеделие земя; ще отрови подземните водоносни слоеве, използвани за напояване и питейни нужди на 1/4 от България; ще унижощи селското стопанство и туризма в Североизточна България.", се казва още в листовката.  

 

Вчера в Добрич са били раздадени 500 листовки. Днес и утре акцията продължава, като ще бъдат раздадени още 2 500. Подобна листовка се разпространява и в други градове на страната. В област Добрич ще бъде раздавана още и в Балчик.

 

За следващата седмица се подготвят още две инициативи.

 

На откриването на селскостопанското изложение в Добрич, на 30 август, протестът ще се изрази с плакати срещу добива на шистов газ. Очаква се земеделският министър Мирослав Найденов да присъства на откриването на панаира.

 

За 1 септември е предвиден протестен митинг в Добрич, който ще се проведе от 12 часа пред Областна Управа. Също така за тогава е планирано и мирно шествие срещу добива и проувачането за шистов газ в Добруджа. На 29 август в Община Добрич ще бъде внесено уведомление за провеждането им, обясниха инициаторите.

 

shistov_gaz_600