Въвеждат 63 нови площадки за защита от градушки

Нов закон предвижда да се обхване цялата обработваема площ

Въвеждат 63 нови площадки за защита от градушки

През 2019 г. 35% от всички обработваеми площи ще бъдат защитени от градушка. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарен контрол.

Шефът на аграрното ведомство обясни, че изпълнителна агенция „Борба с градушките“ осъществява активна противоградова дейност в рамките на осем регионални дирекции. Той уточни, че предстои през новия активен сезон по градозащита през тази година да бъдат въведени и две нови регионални дирекции в село Тъжа, област Стара Загора, и в Хасково.

„Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ осъществява дейности по градозащита на площ 17,2 млн. дка, от които обработваемите земи са с площ 11,7 млн. дка по данни през 2018 г. Обработваемите площи в страната са близо 28 млн. дка, което значи, че защитени от градушка са близо 30% от обработваемите земи. След въвеждане в експлоатация на нови 63 площадки през този сезон защитаваната територия ще се увеличи с 4,7 млн. дка – или ще станат близо 22 млн. дка, като от тях обработваемите площи ще достигнат близо 14 млн. дка, което е 35 на сто от всички обработваеми площи“, обясни Порожанов.

Министърът уточни, че с нов закон се предвижда да се обхване цялата обработваема площ. „Идеята на новия законопроект е освен от държавния бюджет, финансиране да има и от земеделците“, допълни земеделският министър.