Община Добрич ще съди областния управител за пропуснати ползи

Община Добрич ще си търси по съдебен път пропуснатите ползи след връщането от областния управител на Наредбата за данъците.

Община Добрич ще съди областния управител за пропуснати ползи

Това стана ясно днес от изказване пред медиите на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов.



„Ако спечелим делото във връзка с връщането на Наредбата за местните данъци от областния управител, ще си потърсим правата от него за пропуснатите ползи“, категоричен е Йорданов. Той допълни, че пропуснатите ползи за бюджета на Общината са в размер на 920 000 лева.

Както Добрич онлайн писа, областният управител Красимир Кирилов върна Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Добрич, а след това по негова жалба беше образувано дело в Административния съд.

По думите на Йорданов, наредбата, която е част от бюджета на Общината, е върната заради определения, които по никакъв начин не важат като изисквания и за Община Добрич. Проверка в най-големите общини в България – София, Пловдив, Варна, Бургас е показала, че бюджетите, заедно с наредбите са приети по идентичен начин - без оценка на въздействието, като в нито една от изброените общини наредбите не са били върнати от областните управители. Градоначалникът обясни, че данъците са по-ниски, защото заради връщането на наредбата са приложени минималните ставки. Според юристите, дори и Община Добрич евентуално да спечели делото в Административен съд, тя няма да има възможността и правото през годината да прави нов облог и да изпраща повторно на хората писма с разликата на данъците, каза Йорданов.

„По тази причина ще направим нещо друго, което ни е позволено по закон и което много ясно е разписано в писмото на Националното сдружение на общините в република България – ще си потърсим правата от областния управител за тези пропуснати ползи по съдебен път“, посочи кметът. Той обясни, че това означава, че държавата ще трябва да възстанови на Община Добрич пропуснатите ползи, като цялата отговорност ще носи областният управител.

„Не бих желал да си мисля, че това е политическо поведение в година на избори, защото по този начин се ощетяват и хората, не говорим само за бюджета на Общината”, коментира Йордан Йорданов. Кметът уточни, че става въпрос за поетите за настоящата година ангажименти за площадки, междублокови пространства, улици, ремонти на детски градини и др.„Въпреки всичко ние сме оптимисти, че отново ще се справим с бюджета“, посочи кметът.