Талантливи деца се изявяват в изложби по проект „Заедно учим, творим и играем“

Деца от Добрич, участници в клубове „Занаяти“, експонираха свои творби в изложби по проект „Заедно учим, творим и играем“.

Талантливи деца се изявяват в изложби по проект „Заедно учим, творим и играем“

Проектът се финансира от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, припомнят от Общината. В него са включени възпитаници на ДГ №32 „Зорница“, ОУ „Христо Смирненски“ и ОбУ „Йордан Йовков“.


Най-малките участници от ДГ „Зорница“ подготвиха за своята изложба оцветени глинени съдове, делви и кани. Клуб „Изобразително изкуство“ и клуб „Мултикултурен фолклор“ се включиха с апликирани народни носии, оцветени трибагреници и рисунки по актуални теми. 

Учениците от ОУ „Христо Смирненци“ представиха в своята изложба  изработени от тях пана за националния празник на България 3 март, мартеници, картички за Баба Марта и кукерски маски. Импровизираните ателиета при изработката им бяха отворени и за родителите. Учениците научиха тънкостите и тайните при изработване на мартеници. Малките творци вложиха умения и пресъздадоха чрез кукерските маски прогонването на злите духове и приветстваха благоденствието на пролетта. 


Пъстроцветни черги подготвиха на своите учебни станове възпитаниците на ОбУ „Йордан Йовков“. Децата научиха как нашите предци са изработвали красиви черги, с които внасяли уют в домовете си. Уникалност и в своите мартеници демонстрираха децата от училището. 

С въображение, естетически усет и сръчност показаха чрез творбите си  видяното и наученото по проекта, успешно обединяващ в съвместни инициативи децата от различни етноси.