Представят романа „Не умирай вместо мен“ на Неда Антонова

Представят нова книга на Неда Антонова – „Не умирай вместо мен“ в Огледална зала „Нели Божкова“ в Добрич

Представят романа „Не умирай вместо мен“ на Неда Антонова

Представянето на книгата ще направи литературният критик Драгомил Георгиев. Събито е организирано от Община Добрич и Сдружение на писателите – Добрич и ще се състои на 15 март от 18.00 ч.


„Не умирай вместо мен, брате, защото смъртта за родината е най-сладката награда за един довчерашен роб!

Това е откровението на тази книга. Годината е 1885-та. Сръбско-българската война. Не война е това, а всенароден празник, съпроводен със задължителното за всеки празник жертвоприношение: стотици убити и хиляди ранени... И моите герои, жителите на едно село - са капката, в която се оглежда океанът на българската душа.

А във войската - цяла България: редовна армия и доброволци с цървули; стари учители и ученици от Петропавловската семинария; овчари с ямурлуци и госпожи с червенокръстки ленти на ръкава...

Всички заедно летят към Сливница... А там – болка, студ, смърт, още смърт, много смърт... И победа! И любов! Любят се когато и както сварят, за минутка макар, но като завинаги...

И понеже войната им обещава само смърт, те един на друг си обещават вечност. И я дочакват. Онази вечност, с която само народната памет може да се отплати.

И накрая – мир, трева и взрив от новородени момчета, както става след всяка война.

Животът не обича да губи.“

Неда Антонова

Организаторите канят гражданите на Добрич да посетят събитието. Входът е свободен.